Наскільки ефективним є карантин “вихідного дня” у МОЗ скажуть за 2 тижні.

16.11.2020 14:46   -
Автор:
Коронавірус прогресує і стає дедалі агресивнішим, констатують у МОЗ. Кількість хворих тільки зростає, інфікованих пацієнтів з важким перебігом недуги на сьогодні в лікарнях перебуває майже 28 тисяч. Аби не зазнати в подальшому критичної ситуації, вихід медичні фахівці вбачають саме у дотриманні карантинних правил. 
. 
Ірина Микичак заступниця міністра охорони здоров`я України 
 
Ми, на превеликий жаль, не маємо чим лікувати коронавірусну інфекцію, бо до нині в світі не знайдено единого ефективного препарату, який має специфічну дію. Тут ми фактично безсилі перед вірусом, але вкрай важливо те, що ми можемо впливати на поширення, на передачу вірусу від однієї людини до іншої людини. Ми ще раз і ще раз не змучуємся повторювати і пояснювати, не панікуйте, а просто виконуйте ці банальні речі, мийте руки, постійно носіть маски, правильно носіть маски. Тримайте дистанцію, віддаль безпечна 1,5 м, не ходіть у людні місця. 
 
Саме для того, щоби зменьшити соціальну активність, в Україні було впроваджено карантин "вихідного дня". У МОЗ вважають, це найкращий варіант подолання вірусу з мінімальними втратами для економіки.  
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Повний карантин, повний локдаун, зрозуміло, що він був би набагато ефективнішим, бо він би розірвав весь ланцюг передачі хвороби. Навіть на ці 2 дні, якщо розірвати цей ланцюг, ми взмозі тримати ситуацію з рівнем захворюванності, який є і призупинити таке ураганне зростання кількості хворих на COVID-19. Карантин "вихідного дня" свого часу був запроваджений в Ізраїлі. І за 3 тижні вони отримали зниження захворюванності на 20%. Я прошу з розумінням до цього відноситися, то ми отримаємо відповідний результат. 
 
Щоправда, про результати карантинних обмежень у вихідні, говорити ще передчасно, кажуть фахівці. І сьогоднішні дані, майже 10 тисяч захворілих за минулу добу, не є показником ефективності нововведень.  
 
Ірина Микичак заступниця міністра охорони здоров`я України 
 
Ми оцінемо дієвість від карантину "вихідного дня" за динамікою госпіталізації. Це не буде за сьогоднішніми показниками, для цього треба, щоби пройшло 10-14 днів і після оцінки того, як діє карантин "вихідного дня", ми будемо пропонувати наступні кроки і наступні рішення.