Накопительной пенсионной системы в ближайшее время в Украине не будет

27.09.2019 13:16   -
Автор:
Пенсійну реформу в Україні найближчим часом запроваджувати не будуть. Про це повідомила Міністр соціальної політики Юлія Соколовська. Цьогоріч у державі мали запровадити накопичувальний рівень пенсійної системи. Він полягає у тому, що кожен громадян мав би свій власний пенсійний рахунок, на якому б накопичував кошти, з яких отримував би пенсії у майбутньому. Ця система діє у більшості розвинених країн світу та дозволяє зменшити державні видатки на пенсії, а також залучити додаткові інвестиції в економіку. Але міністр зазначила, що в Україні не існує відповідної моделі щодо цієї системи, зокрема невідомо, хто має платити внески до накопичувального фонду та якими мають бути ставки. Крім цього, за її словами, в Україні немає ринку, куди накопичувальний фонд міг би інвестувати збереження громадян.
 
Юлія Соколовська міністр соціальної політики України
 
У короткостроковій перспективі запровадження накопичувальних пенсій навряд чи станеться. У нас ще немає створеної інфраструктури, щоб це запрацювало, але вже є багато напрацювань. Взагалі дослідження накопичувальної системи показують, що очікування людей щодо неї занадто великі, люди не до кінця розуміють, скільки це буде коштів. 
 
Раніше в Уряді повідомляли, що планували запустити пенсійну реформу з 2020 року. Але Міжнародний валютний фонд висунув вимогу про відкладення цієї реформи під час минулорічних перемовин щодо чергового траншу.