Найважча зима для України – як готуються до опалювального сезону

10.09.2022 17:00   -

Україну чекає найскладніший опалювальний сезон за всю історію незалежності – найбільша проблема дефіцит природного газу у підземних сховищах держави. Як вирішують це питання – у матеріалі кореспондентів Харьковских известий.

Найбільша проблема у цьому опалювальному сезоні для нашої держави – дефіцит природного газу у підземних сховищах. Уряд країни наполягає на тому, щоб у жовтні запаси були приблизно на рівні минулого року – близько дев’ятнадцяти мільярдів кубометрів. До повномасштабного вторгнення держава видобувала близько двадцяти мільярдів кубів газу на рік, а споживала близько тридцяти мільярдів. Тобто, щороку доводилось імпортувати третину від споживання.

В цьому ж році імпорт ускладнений високими цінами в Європі. У країни Євросоюзу обмежено постачання блакитного палива. І ціни зросли з восьми ста євро до більше трьох тисяч євро за тисячу кубів. Це означає, що для України кожен кубометр закупленого газу коштує більше ста гривень, враховуючи вартість доставки. При тому, що тариф для населення в Україні сьогодні складає вісім гривень за куб. До того ж, через дороговизну енергоносія Нафтогазу не вдалось досягнути показника, що потрібний через відсутність коштів для імпорту блакитного палива.

ЮРІЙ ВІТРЕНКО ГОЛОВА ПРАВЛІННЯ НАК «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ»
Для опалювального сезону має вистачити і 15 млрд кубів у сховищах. А якщо Кабмін хоче 19 млрд кубів, то має дати компанії гроші для імпорту. За нашими оцінками необхідно близько $6 млрд для імпорту 4-5 млрд кубів газу.

Гроші не знайшли. В результаті “Нафтогаз” імпортував ресурс в дуже обмежених обсягах. Станом на початок вересня, кажуть спеціалісти, в українських сховищах заходиться тринадцять цілих і три десятих мільярдів кубометрів.

ОЛЕКСІЙ КУЧЕРЕНКО ЧЛЕН ПАЛИВНОГО КОМІТЕТУ ВЕРХОВНОЇ РАДИ
Збільшення запасів відбувається за рахунок закачування в підземку газу власного видобутку. Крім того, споживання газу в країні значно впало. Промисловість споживає близько 40% від довоєнних обсягів.

На такі показники, по-перше, вплинули бойові дії, окупація і порушення логістики. По-друге, на скорочення використання газу впливає його ринкова ціна. Хоч в Україні газ продається дешевше, ніж в Європі, багато виробництв і бізнесів не можуть собі дозволити купувати таке дороге паливо. При цьому споживання населення впало не так суттєво, але теж скоротилось через виїзд громадян за кордон. Між тим, видобуток скоротився не так сильно – на 6% за даними Нафтогазу від червня. І через заборону експорту енергоносіїв, вітчизняним газовидобувним компаніям нічого не залишається, крім того як закачувати видобутий газ у сховища. Поки не почались холоди, динаміка закачування непогана, констатують фахівці.

ОПЕРАТОР ГАЗОТРАНПОРТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ
Щоденний видобуток в Україні зараз сягає 50 млн кубів, в той час як в кінці 2021 року був близько 59 млн кубів. Але споживання становить 18 млн кубів на добу замість 40 млн кубів в цей період минулого року.

Таким чином, до початку опалювального сезону Україна сподівається мати у сховищах 14,5-15 мільярдів кубів. Приблизно такий обсяг, нагадують спеціалісти, країна мала у запасі перед опалювальним сезоном 2016/17 років. І пройшла його порівняно без проблем.

СЕРГІЙ МАКОГОН ГОЛОВА ОПЕРАТОРА ГАЗОСТРАНСПОРТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ
В уряді як базовий сценарій розглядають зупинку транзиту російського газу через українську газотранспортну систему. Втім, це ніяк не вплине на технічну можливість забезпечення газом українців. Головну проблему дефіциту газу в країні наявність або відсутність транзиту ніяк не зачіпає. Втім, припинення поставок через українську ГТС разом із можливою зупинкою “Північного потоку” вплине на дефіцит газу в Європі, що призведе до ще більшого росту ціни.

І зараз Україна веде переговори з Євросоюзом щодо можливої допомоги за найгіршого сценарію. Ним може стати аномально холодна зима,

що призведе до швидкого вичерпання запасів. В такому разі ЄС може надати Україні допомогу газом, щоб запобігти гуманітарній катастрофі. Цьому передуватиме економія ресурсу і обмеження споживання української промисловості. Але в Україні можливості таких обмеженнь споживання вичерпні. До війни промисловість спалювала лише 30% газу. Все інше йшло на опалення домогосподарств та теплокомуненерго. При цьому в Європі більшу частину газу споживають енергетичні підприємства (електростанції на газу) та промисловість. Тому можливості економії внаслідок обмеження споживання там набагато більші.