Нафтогаз збільшив тарифи

24.09.2020 13:11   -
Автор:
У вересні абоненти заплатять 4 гривні 70 копійок за кубічний метр газу. У серпні вартість кубічного метру для населення становила 3 гривні 24 копійки. Таку інформацію оприлюднила компанія Нафтогаз України.  Абоненти, які сплачують за послугу в особистому кабінеті чи чат-боті до 15 числа кожного місяця, отримають 1% знижки на тариф наступного місяця.
 
Зріст цін обумовлений збільшенням вартості газу на європейських газових хабах, яке традиційно відбувається напередодні опалювального сезону. Разом з цим, цьогоріч збільшення цін є відносно помірним, враховуючи великі запаси газу в українських підземних сховищах. 
 
А в новому році ймовірне підвищення цін на електроенергію. НКРЕКП пропонує скасувати пільговий тариф для населення на перші 100 кВт-год/місяць з 1 січня 2021 року. За оцінками Нацкомісії таке рішення дозволить отримувати додатково від споживачів 12 мільярдів гривень на рік. І хоча у міністерстві енергетики зазначають, що не планують збільшувати тарифи, аналітики вважають, що в умовах ринкової моделі енергетичної галузі, зрісту цін уникнути неможливо. Збільшення тарифів передбачене і в антикризовій програмі Уряду. За даними Держстату українці вже заборгували за електроенергію 5,5 мільярди гривень. У комісії ж, інформацію про збільшення цін спростовують. 
 
Мова йшла про стабілізацію рівня оптових цін, сценарії зниження «зелених» тарифів, поступове вирівнювання тарифів для різних категорій споживачів та про інші заходи. Комісія, як і вся енергетична спільнота, завжди послідовно виступала за ліквідацію перехресного субсидіювання на ринку електричної енергії. Втім, з введенням в дію з 1-го липня 2019 року нової моделі ринку електричної енергії, тарифи для населення регулюються через механізм покладання спеціальних обов’язків на ринку електричної енергії, який встановлюється відповідним рішенням Кабінету Міністрів України.
 
Наразі, при споживанні електроенергії обсягом до 100 кВт/год на місяць, тариф для населення становить 90 копійок за 1 кВт/год. Обсяг, що перевищує 100 кВт/год, оплачується за тарифом 1,68 грн за за 1 кВт/год.