Надмірні фізичні та розумові навантаження негативно позначаються на стані здоров’я дітей

07.11.2012 17:54   -
Автор:

Анжела Сушко кореспондент

-Захворювання шлунково-кишкового тракту, ендокринної та сердцевосудинної системи – це тільки невеликий перелік хвороб з якими звертаються діти.

11-ти річна Кристина кілька днів під наглядом лікарів, їх діагноз – ожиріння. За півроку дівчинка набрала зайвої ваги. Для неї це було справжнім стресом.

Кристина Колеснікова 11 років

-На меня очень трудно было найти вещи. Мальчики, да и некоторые девочки, но в основном мальчики начали обзываться. Очень обидно было.

Ожиріння, констатують лікарі, останнім часом біда багатьох українських дітей. Зайва вага і як наслідок – артеріальна гіпертонія, цукровий діабет. І таких маленьких пацієнтів тут чимало. Як і тих, в кого в такому юному віці вже гастрити і язви, захворювання серця та суставів

Марина Дем'яненко лікар-кардіолог

-Есть такое заболевание вторичная кардиомиопатия, когда возникают боли в сердце, которые возникают на каком-то уровне предшествующем перенесенного вирусного заболевания, заболеваний лор патологии, бронхитов и пневмонии и нервные заболевания.

Медики разом з педагогами міркують про способи лікування. Тому зібрались на науково-практичну конференцію з питань фізіології і патології школярів.

Микола Коренєв доктор медичних наук, професор

-Здоровых детей сейчас практически мало. По некоторым данным 30%, есть данные 20%. В рамках этой конференции будут ставить вопрос, чтобы школа оказывала благоприятное влияние на здоровье, а не вредила как сейчас. Вот скажем 7-8 уроков – это плохо, если не решается вопрос с вредными привычками – это плохо, если нервные нагрузки – это плохо.

Втім все залежить не тільки від школи, кажуть фахівці, і батькам необхідно слідкувати за здров'ям та режимом дня своїх дітей, які вже змалку засиджуються за
комп'ютерами.

Карина 3,5 роки

-Я занимаюсь айпатом. Играю там во всякие игры, развлекаюсь.

Тож від гіподинамії батьки все частіше намагаються рятувати своїх чад заняттями спортом.    

Сергій батько двох дітей

-Он ходит на художественную гимнастику, дочка на танцы, в бассейн ходим.

Людмила пенсіонерка

-На общеобразовательные уроки и на танцы ходим. Если бы нам было уже 5 лет, нас бы мама и в бассейн определила, тогда вобще бы не было выходных.

Проте надмірні фізичні та розумові навантаження не завжди на користь, зазначають медики. Рекомендують і батькам, і шкільним педагогам в усьому – і в харчуванні, і в заняттях спортом та навчанні дотримуватися золотої середини.

Анжела Сушко, Віктор Ноздрачов, Харьковские Известия.