Надбавки пенсіонерам та пенсія у спадок – роз’яснення Пенсійного фонду

23.01.2023 15:23   -

З 1 березня в Україні має відбутися індексація пенсійних виплат. На скільки зростуть виплати пенсіонерів поки що точно невідомо, але за попередніми даними індексація може становити 24%, повідомляють у пенсійному фонді.

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
На найбільші збільшення можуть розраховувати пенсіонери з високими пенсіями. Наприклад, якщо людина отримує 4166 гривень пенсії, то збільшення варто очікувати у розмірі тисячі гривень. При цьому, якщо розрахунковий розмір пенсії у людини набагато нижчий, ніж мінімальна пенсія, то індексація взагалі може його не торкнутися.

Крім цього в уряді розглядають ідею запровадження накопичувального рівня пенсій у країні. Втім, проводитимуться зміни вже після війни. Це дозволить працюючим українцям забезпечити собі гідну пенсію. Чинних пенсіонерів нововведення не торкнеться. Важливий нюанс, що накопичувальну пенсію можна включити до заповіту або просто отримати в дар від родича.

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
Питання щодо передачі накопичувальної пенсії у спадок – реальність. На відміну від солідарної пенсії, накопичувальну можна включити до заповіту або просто отримати в дар від родича.

Бо, як пояснюють в мінсоцполітики, накопичувальна пенсійна система передбачає, що накопичення стають вашою приватною власністю.

ДАРІЯ МАРЧАК ЗАСТУПНИК МІНІСТРА СОЦПОЛІТИКИ
Відповідно, ця приватна власність у випадку, якщо з вами щось відбувається, переходить до ваших нащадків, спадкоємців, якщо ви визначите окремих спадкоємців. Тобто, незалежно від того, як розвиватиметься ваше життя — це вже ваші гроші, на які маєте право лише ви.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Обіцяють, що систему накопичувальної пенсії в Україні запустять по закінченні війни.

ОСТАННІ НОВИНИ