Набув чинності новий КПК

24.11.2012 18:57   -
Автор:

Геннадій Тюрін прокурор Харківської області

-Сейчас идет активная работа по его заполнению, переноса остатка уголовных дел, которые возбуждены по старому законодательству и реестрация уже новых преступлений.

Прокуратура також працюватиме за таким реєстром. Що ж взагалі до роботи держобвинувачів, то раніше їхні дії регламентувались внутрішніми наказами. Тепер чітко прописані у КПК. Впродовж усього судового процесу прокурор не змінюватиметься. Таким чином він ретельно підходитиме до його вивчення. Самі терміни розгляду справи скорочуються. І вже справи не можна відправляти на дорозслідування.

Андрій Гончаренко начальник управління підтримання державного обвинувачення прокуратури Харківської області

-Будет, суд может вынести, первой инстанции, два приговора: первый- оправдательный и обвинительный. Все, другого ничего не выносится. А у нас что сегодня получается, по пять-шесть раз дело возвращается на дополнительно расследование. Единственный момент есть, что на стадии предварительного рассмотрения органом, местным судом, возможно дело повернення прокурору. Есть там процессуальные документы при составлении обвинительного акта.

Раніше дорозслідування суттєво затягувало весь процес. Важливою новацією стало й те, що засідання суду тепер можна проводити в режимі відеоконференції.

Олександр Бандурка заслужений юрист України

-По-перше не гальмує сам процес кримінального впровадження чи судового розгляду, коли свідок, потерпілий, експерт не можуть приймати участь безпосередньо, чи потрібно комусь їхати на далеку відстань. По-друге, для того, хто є свідком, це є економія коштів, не трата грошей на проїзди.

Також з"явилось чимало запобіжних заходів. Це утримання під вартою, суд присяжних, застава. Завдяки цьому суттєво зменшується тиск на підозрюваних до винесення судового рішення. А також таким чином вдасться розвантажити слідчі ізолятори. І кількість виправдальних вироків зросте, підсумував один з авторів нового кримінально-процесуального кодексу, народний депутат Валерій Писаренко.  

Валерій Писаренко народний депутат України

-Часть людей, которые попали в следственные изоляторы по мелким правонарушениям, по еще недоказанным правонарушениям, конечно же будут отпущены судом на свободу. К ним будут избраны другие меры пресечения, предусмотренные сегодня уголовным процессом, Уголовно-процессуальным кодексом. И это позволит сегодня разгрузить следственные изоляторы, куда зачастую человек попадает еще мелким хулиганом, а оттуда выходит уже закоренелым преступником.

Також уникнути покарання тепер можна буде відкупившись від потерпілого.  Для цього необхідно укласти угоду і заплатити матеріальне відшкодування. Але тільки у суді і лише за згодою потерпілого. Вийнятки – тяжкі злочини. Працюватиме тепер і інститут адвокатів. А з ним вводиться практика безкоштовного захисту громадян. Та й взагалі тепер права адвокатів та прокурорів зрівнюються. Новий документ назвали революційним. Головне – запровадити його у життя.