На зарплати, пенсії й соцвиплати. Цього тижня Україна отримає 3 мільярди євро від ЄС

17.01.2023 18:36   -

Уже наприкінці цього тижня Україна отримає від ЄС фінансову допомогу – 3 мільярди євро. Саме завдяки цим коштам вдасться закрити нагальні бюджетні потреби, у тому числі, – зарплатню бюджетникам, пенсії, соцвиплати. Нову програму макрофінансової допомоги в Раді ЄС підтримали ще 10 грудня 2022 року. А от про те, що вона нарешті запрацювала – нещодавно повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

ДЕНИС ШМИГАЛЬ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ
Україна та ЄС щойно підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо надання 18 мільярів макрофінансової допомоги. Цього тижня очікуємо отримати транш у розмірі 3 мільярдів.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Україна зможе й далі отримувати допомогу тільки, якщо виконуватиме певні умови. Планується, що гроші надходитимуть частинами протягом цього року – на пільгових умовах. Тобто, потім їх доведеться повернути.

МАТТІ МААСІКАС ГОЛОВА ПРЕДСТАВНИЦТВА ЄС В УКРАЇНІ
Так, на думку посадовців, видатки з українського бюджету стануть більш прогнозованими. Водночас, покрити все, за рахунок цих коштів від ЄС, не вдасться. Тож найближчим часом уряд розраховує отримати ще й позику від Міжнародного валютного фонду. Для цього вже укладений і відповідний меморандум – щодо виконання певних вимог від МВФ. Зокрема, Україна має залишити всі соцвиплати на рівні минулого року. Однак, коли саме Україна зможе отримати обіцяні гроші від валютного фонду – досі невідомо.

ОСТАННІ НОВИНИ