На закінчення будівництва станції метро “Перемога” потрібні 400 мільонів гривень

14.12.2012 20:36   -
Автор:

Ось так зараз виглядає 29 станція метро "Перемога". Про рух потягів тут поки лише мріють. Зараз будівельні роботи на ній не ведуться, фінансування немає.

Анатолій Кравчук заступник директора Департаменту будівництва та шляхового господарства

-В Киеве в этом году освоены почти миллиард гривень по нашим данным на строительство метро. Мы просим 400 миллилнов гривень, которые дадут возможность ввести станцию в эксплуатацию.

До початку грудня минулого року, говорить Анатолій Кравчук, робочі виконали одну третину робіт. На цьому зупинилися. В будівництво вже вкладено 120 мільйонів гривень. Сто з державного, двадцять з міського бюджетів. Крім проритих та укріплених тунелів на ці гроші вдалося зробити ось цю простору кімнату – серце станції, як її називають в підземці. Тут зібрані бокси на які будуть подавати напругу.

Анатолій Кравчук заступник директора Департаменту будівництва та шляхового господарства

-Это преобразователи напряжения из 10 киловольт, которые приходят от питания городской подстанции на ток, который подаётся на рельсы для движения поездов. Для обеспечения работы оборудования, техвентиляции, насосов различных, автоматики движения поездов.

Тут підтримується необхідна температура, щоб техніка була в робочому стані, не піддавалася корозії. Трохи далі кімната, в якій буде очищуватись повітря на станції. Планують застосувати систему кондиціювання повітря. Це вперше за історію харківської підземки. Та це поки майбутнє. Зараз, говорить Анатолій Кравчук, котлован у п"ятнадцять метрів глибиною слід закрити. На це потрібно п"ятдесят мільонів гривень. І тут знову – бракує державного фінансування. Поки що метробудівники забезпечують лишень підтримуючі роботи: відкачку води, обігрів та вентиляцію приміщень. Загрози обвалень чи інших техногенних явищ немає. Але тривалий час без накриття котлован не має стояти. Якщо ж гроші на нову харківську станцію метро  в державній скарбниці таки знайдуть, то за будівельниками не заіржавіє. Щоб здати Перемогу в експлуатацію знадобиться рік.

Ігор Бескровний, Ігор Луханін Харьковские Известия