“На страже свободы”. В Харькове открылась выставка посвящённая эпохе казачества

22.09.2014 16:09   -
Автор:

Козацькому роду нема переводу. У дворі галереї "АВЕК" яблуку ніде впасти. Тут різноманітна програма на українську тематику для будь-якого віку. Все в рамках виставки старовинної зброї, що відкрилася під патронатом народного депутата України Олександра Фельдмана. "На варті свободи" така її назва. В експозиції більше сотні предметів озброєння та спорядження доказацьких і козацьких часів. Шаблі, палаші, ятагани, ножі, кінджали, сокири, булави і не тільки. Від різномаїття очі розбігаються, кажуть відвідувачі виставки.

Юрій відвідувач виставки

Можно увидеть то, что было раньше, то что мы не могли видеть. Вот допустим топоры или сабли, сейчас же совершенно другое оружие. Поэтому это такое историческое понимание того, что было.

Чимало на виставці і школярів. Півтисячі хлопців та дівчат з Жовтневого району відвідали експозицію.

Фаїна школярка, відвідувачка виставки

Всё очень понравилось, очень хорошая затея была с выставкой. Выставка очень интересная, очень понравилось.

Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення

Это очень важно для молодёжи, это очень важно для школьников, потому что то, что показано на этой выставке это кусочек истории это несёт в себе общественную, историческую информацию. Всё наполнено какой-то такой позитивной энергетикой, красотой, покоем, несмотря на то, что это оружие. Поэтому выставка великолепная.

Були на виставці і фахівці своєї справи. Не приховують, деякі експонати мають значення державної спадщини. Тож переглянути експозицію буде доречно всім – від мала до велика. Вже невдовзі вона поповниться новим артифактом, він був знайдений на дні Дніпра біля Хортиці. Це меч князя Святослава. Зробити такий подарунок для колекції Олександра Фельдмана справа честі, вважає директор національного заповідника Максим Остапенко. Бо впевнений, нардеп робить все, аби історія країни була доступна всім.

Максим Остапенко генеральний директор національного заповідника "Хортиця"

Людина, яка має свою громадську позицію і при цьому робить все, щоб всі речі з'єдналися і люди отримали можливість познайомитися з тими колекціями, з тими знахідками, з тими скарбами, які є можливість людині зберігати. Це меценат з великої букви і я думаю, що Харків повинен пишатися такою людиною.

Ця виставка, каже народний депутат Олесандр Фельдман, початок просвітницького проекту присвяченого історії народів України.

Олександр Фельдман народний депутат України

Выставка делается для того, чтобы не потерять истоки, не потерять память. Истоия казачества, история хазарского каганата это те вещи, которые должны знать наши потомки. Если мы сегодня уделим внимание нашим детям, нашим внукам, есть шанс, что наша история Слобожанского края, нашей Украины не уйдёт в прошлое.