На стадіоні “Металіст” працює фінінспекція

22.12.2012 22:54   -
Автор:

Валентина майстер спорту з художньої гімнастики

-Это был 2009 год. Нас предупредили о том, что мы съезжаем, именно на период реконструкции и когда пройдет реконструкция стадиона к Евро 2012 все восстановиться и наша школа будет полностью находиться на Металлисте.

Весь цей час, бідкається тренерка, гімнасткам доводиться тренуватися де прийдеться. Точніше, там, з керівником якого закладу вдасться домовитися: школи чи вишу.

Валентина майстер спорту з художньої гімнастики

-Что такое, когда дети приходят в чужой зал с тренером, особо никто никому не рад и вы же знаете в художественной гимнастике своя специфика. Нам минимум 7 метров потолок надо и 13 на 13 площадка. То есть у нас был хороший специализированный зал.

За словами гімнастки, за ніс їх водять через те, що під час реконструкції дирекція металісту на власний розсуд вирішила – переобладнати тренувальні зали на туалети. Без будь-якого узгодження зі спортивними секціями. Тож надія, що їх коли-небудь повернуть до рідної спортзали, говорить тренер, з кожним днем згасає. У мерії про ситуацію знають. Кажуть з подібною проблемою до них зверталися неодноразово, при чому різні секції: і з боксу, і з боротьби, і з легкої атлетики. У дві тисячі сьомому році під час підготовки до Євро 2012, стадіон був переведений з міської власності до обласної. Та по завершенні реконструкції, структури Ярославського, що працюють тут виключно на арендних умовах, монополізували право експлуатації Металісту, хоча не мали на те юридичних підстав. І почали керувати так, що спортивним секціям тут місця не знайшлося, при тому, що сам стадіон у роботі лише п"ятнадцять – двадцять днів на рік. Коли відбуваються футбольні матчі. Інші понад триста тридцять днів він простоює. Пожвавити цей стадіон і допомогти йому заробляти гроші на користь територіальної громади вирішили у мерії.

Геннадій Кернес Харківський міський голова

-Мы предлагаем, чтобы данная территория была коммунальной собственностью городского значения. Мы выступаем с инициативой  в связи  с тем, что – первое деньги из государственного бюджета, местных бюджетов: областного и городского были направлены на реконструкцию стадиона Металлист. Деньги частного инвестора, которые были направлены в собственность инвестора, они как были так и остаются в собственности инвестора.

Думка, що весь Металіст належить меценату Ярославському, каже Геннадій Кернес, є хибною. У власності бізнесмена перебувають лише підтрибунні приміщення, де розташовані віп-ложі та ресторан.

За даними управління спорту облдержадміністрації доходи  підприємства "Металіст" за дев’ять місяців поточного року становлять 5 200 000 гривень, витрати при цьому сягають 6 200 000 гривень. У день матчу «ФК «Металіст» платить комунальному підприємству 134 000 гривень. При заповнюваності арени на 60% квитків продається мінімум на 800 000 гривень.

Виходить: комунальне підприємство збиткове, а приватне – прибуткове. У підтрибунних приміщеннях – магазинах та кафе активно ведеться торгівля. Виручені гроші йдуть до кишені приватних фірм.

Геннадій Кернес Харківський міський голова

-Данный объект должен работать в интересах территориальной громады и болельщиков, я подчеркиваю, болельщиков, которым никто не может препятствовать, когда они купили билет, прийти на стадион

Депутати міськради ухвалили звернення до обласних колег, щодо передання стадіону. Тепер чекають на їх рішення. Скоріш за все, кажуть в обласній раді, жодних проблем з поверненням Металісту до комунальної власності Харкова – не буде. Не зрозуміла тільки реакція Олександра Ярославського, який в інтерв"ю інтернет-виданню "Дзеркало Тижня" заявив:

Олександр Ярославський президент ФК "Металіст"

-Если всё это не прекратится, и клубный стадион перейдет в городскую собственность, я просто возьму и закрою финансирование футбольного клуба „Металлист“, и всё.

Таку реакцію Ярославського міський голова Геннадій Кернес пояснив в інтерв"ю журналу Форбс.

Геннадій Кернес Харківський міський голова

-Ярославский же эмоционально реагирует, потому что ищет повод, как избавиться от футбольного клуба «Металлист». Он публично заявил, что готов продать клуб и не скрывает, что готов продать любой бизнес.

Наразі на стадіоні "Металіст" працює фінінспекція. Вона визначає вартість утримання стадіону та перевіряє бухгалтерську звітність.  Губернатор Харківщини Михайло Добкін переконаний – яким би не було рішення депутатів обласної ради, для харків"ян нічого не зміниться.   

Михайло Добкін голова Харківської обласної державної адміністрації

-Харьковский Металист, играя на стадионе "Металист", как продавал билеты на эти игры, так и будет продавать. И ничего для рядовых болельщиков не изменится. Ни комфорта меньше не станет, ни цены на билеты не выростут.