На пенсію – у 61 рік: парламентарі хочуть відправляти громадян на заслужений відпочинок пізніше (відео)

13.08.2022 15:45   -

Парламентарі поступово хочуть збільшувати пенсійний вік. Планується, що до 2035 року українці зможуть відправлятися на заслужений відпочинок лише у 61. При цьому трудовий стаж має бути не менше, ніж 29 років. Але експерти впевнені, що це не вирішить проблем, а лише додасть їх пересічним громадянам.

Із 1 січня наступного року в Україні планують збільшувати пенсійний вік – на один місяць на рік. Згідно законопроєкту, що зареєстрували депутати фракції «Слуга народу», до 2035 року відходити на заслужений відпочинок громадяни зможуть не в 60, а в 61. При цьому трудовий стаж має бути не менше, ніж 29 років. Водночас, для деяких категорій жінок передбачаються певні послаблення.

ТЕКСТ ІЗ ЗАКОНОПРОЄКТУ № 5566 «ПРО ЗАГАЛЬНООБОВ’ЯЗКОВЕ ДЕРЖАВНЕ ПЕНСІЙНЕ СТРАХУВАННЯ»

Відповідно до чого, законопроектом пропонується для демографічного відтворення населення України, підтримка матерів не залежно від того чи є родина багатодітна чи ні, що народили та виховали дитину до шестирічного віку, у сфері пенсійного забезпечення, як один із засобів подолання демографічної кризи. Враховуючи, що кожна народжена дитина є частиною відтворення нашого населення. Так, законопроектом запропоноване зменшення пенсійного віку на 6 місяців при народжені дитини та її догляду до шестирічного віку.

При цьому, максимальне зниження пенсійного віку для таких жінок передбачається до 3 років, уточнюється в документі. На думку ініціаторів законопроєкту, це допоможе вирішити демографічні проблеми та подолати дефіцит Пенсійного фонду. До того ж, за висновками парламентарів, в Україні ще й збільшується тривалість життя громадян – у середньому, до 72 років. Але експерти це спростовують і наголошують, що від таких змін лише потерпатимуть прості українці. Мовляв, через це тільки зростатиме бідність, демографічна криза та безробіття.

ОЛЬГА ПІЩУЛІНА ЕКСПЕРТКА СОЦІАЛЬНИХ І ГЕНДЕРНИХ ПРОГРАМ

До речі, пенсії в Україні і так є найнижчими серед усіх країн Європи. А співвідношення пенсій до заробітної плати за три роки знизилось до 29%. З часом це співвідношення буде ще меншим. Відповідно до стандартів Міжнародної організації праці таке співвідношення має бути не нижчим за 40%, а у найбільш розвинених країнах Європи коефіцієнт заміщення наразі становить 80–95%. Врешті решт, внаслідок маніпуляцій з пенсійним віком або стажем, можна настільки скоротити кількість пенсіонерів, що будь-яка система стане бездефіцитною. Інше питання — як це відіб‘ється на долях простих людей?

Наразі, за підрахунками фахівців, в Україні є понад 11 мільйонів пенсіонерів. При цьому платників податків, за рахунок яких наповнюється бюджет Пенсійного фонду, налічують трохи більше 10 мільйонів. А смертність у нашій державі у два рази перевищує народжуваність. Розмір мінімальної пенсії зараз складає близько двох тисяч гривень. Водночас, якщо людина не має стажу роботи від 15 п’ятнадцяти років – навіть на ці виплати розраховувати не зможе.