На медицину у наступному році планують направити 159 млрд. грн. половину від того, що запросило МОЗ

01.12.2020 12:32   -
Автор:
Міністерство охорони здоров‘я закликає переглянути головний кошторис країни на наступний рік стосовно фінансування медицини та врахувати усі нагальні потреби щодо сучасного устаткування медзакладів, надання якісної медичної допомоги хворим і забезпечення медиків гідною оплатою їхньої праці. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Я вважаю, що Україна повинна вийти з цього болота, коли ми тільки дивимося у соцмережах в якому стані наші лікарні, на лікарів, які отримують зарплату найнижчу в країні. Зарплата в цього лікаря повинна починатися з 23 тисяч гривень. Ми так звикли 29 років, що обов"язково за це треба сплачувати, треба купувати ліки, треба дякувати медичним працівникам, хоча ми забуваємо, що ми за все це заплатили, заплатили своїми податками і це те, що держава повинна забезпечити в повному обсязі. 
 
Забезпечення ліками це окреме питання, зазначає Степанов. Переконаний, що пацієнти, які звернулися по медичну допомогу за медпрепарати сплачувати не повинні. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Ми хочемо, щоби людина коли її привозять з важким захворюванням, з тим же інсультом, щоби він навіть не думав про закупівлю будь-яких лікарських засобів. Щоби ви навіть не думали, які ліки вам призначають, не шукали в інтернеті яка їхня вартість, де їх знайти і кого відправити їх купити, все це повинно бути в лікарнях. Щоби незалежно від того в якому куточку країни мешкає українець, щоби він був впевнений, що він є захищений і якщо йому потрібна медична допомога, вона йому буде надана. Це не питання розкоши – це питання життя. 
 
Степанов запевняє розрахували кожну копійчину щодо медичних послуг, ліків і зарплат медиків, передбачили і ще майже 16 мільярдів гривень на проведення вакцінації проти COVID-19, вийшла чимала сума, загальний кошторис медичної галузі в наступному році склав 296 мільярдів гривень. Натомість в Кабміні ці цифри не підтримали і у проекті бюджету-2021 передбачили лише половину – 159 мільярдів, а на вакцінацію проти коронавірусу взагалі в 5 разів менше, ніж потрібно. У МОЗ з такими видатками на медицину не погоджуються. Тепер слово за народними депутатами.