На Харківщині через несправність пічного та газового обладнання вчаділи 6 осіб. До чого тут війна?

09.01.2023 21:37   -

Тихий спальний район практично у центрі Харкова. Будинок був збудований майже два сторіччя тому – 1848-го. У квартирах пічне опалення. Люди обігрівають свої оселі газом.

ОЛЬГА МИКОЛАЇВНА ЖИТЕЛЬКА ДОМУ
Оця пічка 1954 года. От як провели газ так вони і стоять до сих пір. Хто спроможний, той поставив собі апарати. Там на втором етаже і в третій чи другій квартирі є апарат етот. У нас за стінкою іде газ. Так гарно чи не гарно. І як його підмазувати у 90 років оцю пічку. А мені 80, гарно підмазувати.

Через неспокійний 2022-й спеціалісти прийшли перевірити стан системи опалення до квартири Ольги Миколаївни. Все детально оглядають, бо кажуть, через обстріли, що мали місце у цьому кварталі, могли з’явитись тріщини всередині печі.

Такі перевірки проходять зараз у Харкові позапланово. Все через війну. Тут, кажуть, все в порядку, хоча і піч дуже вже стара і давно віджила свій строк експлуатації. Господині залишається слідкувати за нею та при виникненні тріщин замащувати їх. Та окрім пічного опалення зараз на прохання харків’ян на перевірці і газове обладнання та газові колонки. У квартирі дому, що по сусідству комісія виявила порушення.

НАДІЯ БАГЛІКОВА НАЧАЛЬНИК РАЙОННОЇ СЛУЖБИ ДИМУ ТА ВЕНТКАНАЛІВ «САЛТІВСЬКЕ-1» КП «ХРБП»
Газовые колонки не должны находится в ванных комнатах – это есть нарушение. При переносе был использован под дымоход вентканал. Не приглашая нас люди сами сделали и сделали большую ошибку. Если б они нас пригласили мы б им указали на то, как правильно это сделать,- правильное расположение у них димоходов. Колонка была на положенном месте, но дымоход бы остался на прежнем месте. Здесь необходимо канал оставить как существующий рабочий вентканал. А дымоход, трубу от колоночки перенести, вот у них есть отверстие, в правильный дымоход.

Спеціалісти пояснюють власнику квартири суть порушення та виписують припис. І просять протягом кількох днів все виправити. Лише так, наголошують, можна буде використовувати газову колонку. Якщо цього не зробити, життя мешканців квартири буде під загрозою, бо можуть отруїтися газом.

ОЛЕКСАНДР ВЛАСНИК КВАРТИРИ
Решать будем в любом случаи. Если погаснет – вообще плохо. Вот сей час объяснил специалист, я понимал, как оно должно работать, поэтому, обязательно устраним в ближайшее время. Чтобы себя поберечь.

Через несправність пічного та газового опалення на Харківщині цього опалювального сезону вже сталися нещасні випадки. Вчаділи шестеро осіб. Четверо на Балаклійщині та ще двоє на Ізюмщині. У Харкові, ще обійшлося без нещастя.

ТАГІР СУСЛОВ НАЧАЛЬНИК ПІЧНОЇ ДІЛЬНИЦІ ТОДВК КП «ХРБП»
На этом районе 327 печей, которые остались вот в таких домах. Мы их обследуем. После того, как началась война и из-за очень частых взрывов трясется дом и что в них происходит. Внутри каждой их печей из-за взрывной волны происходит земле… ну как бы трус, и каналы просто разрушаются между собой. Нет герметичности, и может бать просто угарный газ просто пойти к сосуду. И это уже небезопасно.

У випадку, якщо харків’яни помітили якісь несправності з пічним чи газовим обладнанням, співробітники комунального підприємства просять звертатися до них. Саме так можна попередити лихо.

ОСТАННІ НОВИНИ: