На Харьковщине закончилась жатва

29.07.2012 11:12   -
Автор:

На Харківщині закінчилися жнива. Торішнього рекорду по кількості врожаю харківським аграріям досягти не вдалося – завадили кліматичні умови. До того ж, кажуть аграрії, взимку довелося багато пересівати. В одному з Чугуївських підприємств, що нараховує тисячу сімсот  гектарів землі цьогоріч вдалося зібрати лише тридцять дев’ять центнерів пшенинці. У тому році ця цифра сягала шістдесяти п’яти центнерів.

Сергій Бочаров ,директор підприємства:

-Но ничего страшного в связи с  тем что на сегодняшний день вся пшеница пошла у нас продовольственная, вторым классом, цена на нее 1870, я думаю что сильных колебаний не будет. Хозяйство будет идти в своем режиме постоянном.

Схожа ситуація майже по всім іншим районам Харківщини. Врожаю небагато, але при цьому він  якісніший. Такого, кажуть у Департаменті агропромислового розвитку, не було вже досить давно. Майже дев’яносто шість відсотків усього врожаю – продовольчий, тож ціна на хліб може залишитися незмінною.  

Віталій Панов, директор Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації:

-На сегодняшний день цена вы знаете и в мире и на Украине растет. Но харьковской областной государственной администрацией будут предприняты все меры для создания региональных запасов, для того чтобы обеспечить хлебопеков хорошей ценой, для того чтобы цена на социальные сорта хлеба не повышались.

Водночас керівництво області вже готуються до наступного посіву. Кажуть – зроблять усе, щоб показники виросли, адже клімат – не єдине від чого залежить врожай.

Сергій Чернов ,голова Харківської облради:

-Cегодня мелочей в выращивании сельскохозяйственной продукции нет. Начиная от подготовки почвы, приобретение семян,  приобретение современной техники, выполнение в полном объеме технологий, обработки урожая. Современной обработке урожая и потом не маловажно хранение переработке потом по-хозяйски ним распорядиться.

Вдосконалювати систему посіву планують по всій території України. За для цього зараз вивчаються усі деталі вирощування. Проконтролювати Харківщину у цьому питанні приїхав перший заступник міністра аграрної політики  Микола Безуглий. Основну увагу приділив кукурудзяним полям, адже саме ця культура на його думку є економічно привабливою для вирощування.

Микола Безуглий ,перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Україні:

-Попит на зерно кукурудзи у світі доволі високий. Згідно нашої програми половина зерна що вироблятиметься в Україні це буде зерно кукурудзи. Мі збільшили за останні два роки в України посіви кукурудзи на два мільйони гектарів. Зростання посівів обсягів кукурудзи і на Харківщині проведені і я думаю, що 400 тисяч гектарів які зараз є зараз на Харківщині це ще не максимальні значення.

Взагалі по Україні планується зібрати двадцять одну с половиною мільйонів тон зерна. З них – чотирнадцять мільйонів тон пшениці, при цьому внутрішня потреба країни складає всього шість мільйонів тон. Тож  браку продовольчого хліба, вважають в уряді, бути не повинно.