На Харьковщине в зону АТО наберут более 2000 военнообязанных

02.08.2014 15:31   -
Автор:

В Україні нині проходить третій етап часткової мобілізації. Згідно плану, необхідно укомплектувати п'ятнадцять бойових частин та сорок чотири із забезпечення. На Харківщині наберуть більше двох тисяч військовозобов'язаних. Під неї підпадають такі категорії:

Дмитро Маліцький в.о. військового комісара Харківської області

Ті, які відповідають військово-обліковій спеціальності, мають досвід служби у Збройних силах України, а також згідно військово-лікарських комісій придатні до військової служби.

Мобілізують чоловіків для того, аби підвищити обороноздатність держави та забезпечити спецпідрозділи АТО бійцями. Військовозобов'язаним наразі надсилають повістки. Їх вже отримали вісімсот чоловік. Однак місто охопила паніка. Соціальні мережі вибухають від розповідей про те, що чоловіків забирають прямо з маршруток, біля метро, торгівельних центрів.

Аліса харків'янка

На Безлюдовке забирали в плавках прямо с пляжа грузили.

Наталія харків'янка

Что вчера в Караване собирали людей.

Валерій харків'янин

Слышал, что на Центральном рынке вроде как молодых людей брали, в автобус садили Но это мне говорила моя сотрудница. Она говорит, что вчера это видела, вчера это было.

Чутки це чи правда – думки городян розділяються.

Сергій харків'янин

Пишут, но я слышал, что это всё не правда.

Ганна харків'янка

А я верю Не знаю, такой беспредел сейчас твориться, что, мне кажется, всё возможно.

Олег харків'янин

Так как сейчас это стало популярно обсуждать в плане посмеяться, то очень сложно понять, насколько это правда, насколько – нет.

Самі військові комісари нформацію щодо примусової мобілізації спростовують.

Юрій Калгушкін заступник військового комісару в Харківській області

Пока вот по этим моментам на сегоднешний день – это только разговоры, только слухи. Нет конкретно ни одной фамилии, которого вот так вот приехали, как говорят, люди в комуфляжной форме, люди в милицейской форме и забрали или в военкомат, или как идут разговоры чуть ли не сразу в зону АТО, в воинскую часть.

Можливо ці чутки спрямовані на те, щоб залякати населення та дестабілізувати ситуацію у місті, – пояснює Юрій Калгушкін.

Юрій Калгушкін заступник військового комісару в Харківській області

Если у кого-то будут такие факты, конкретные факты или же будет информация, необходимо обращаться в районные военкоматы по месту, будем так говорить, вручения этих непонятных повесток или оповещения неправильным образом. То есть по месту происшествия вот этих вот моментов.

Серед чуток – і те, що призовників забирають прямо з підприємств. Воєнні комісари пояснюють: офіцери та сержанти справді розносять повістки на заводи та фірми. Там вони їх вручають військовозабов'язаним. А харків"яни вже самі мають з'явитися до військкоматів. Також воєнні комісари інформують й про те, що чоловіків забирають на кордоні.

Юрій Калгушкін заступник обласного військового комісара Харківської області

Повестку не могут представители таможенной или государственной пограничной службы вручать, потому что у них повесток этих нет. Они не знают из какого военкомата, района. На сегодня эта категоря граждан не проверяется. Возможно задают вопросы, если смотрят, что возраст соответствует, военнообязанные. Смогут уточнить фамилию-имя-отчество, эти паспортные данные есть. и позвонить в тот районный военкомат и уточнить. Такое может быть. Но категорично: военнообязанные за границу мы вас не выпустим, такого нет.

Будь-які насильницькі дії до громадянина при мобілізації є незаконними, -пояснюють юристи.

Олег Михайлов юрист

Прежде всего, нужно вызывать милицию. Возможно, что эти лица совершенно для других целей совершают эти действия, возможно это даже провокация или диверсионная группа врагов. Именно с этой целью гражданин должен вызвать милицию.

Або прийти і з'ясувати ситуацію у військкоматі,- продовжує юрист. Можна заручитись допомогою правозахисників. При цьому наголошує, що навіть не всіх чоловіків, яким прийшли повістки, мобілізують. Спочатку медкомісія має дати відповідні рекомендації.