На Харьковщине переселенцы могут бесплатно защитить свои права и оформить необходимые документы

21.11.2015 14:41   -
Автор:

Переселенці, які нині перебувають на території Харківської області, можуть отримати безкоштовну правову допомогу. Відповідний проект вже протягом двох місяців реалізовується на Харківщині. В рамках Програми розвитку ООН в Україні та за підтримки уряду Японії.

Вікторія Черевко представник Програми розвитку ООН

Проект є дуже багатокомпонентним. І це є лише однією складовою проекту. Ми багато в області займаємося сприянням різним формам працевлаштування переселенців. Ми працюємо з ладу по координації роботи з переселенцями. І зараз ми працюємо по підтримці громадських організацій, які будуть надавати безкоштовні юридичні, психологічні консультації для переселенців, які перебувають на території Харківської області.

Внутрішньо-переміщеним особам правозахисники-волонтери допомагають в оформленні документів та, за потреби, захищають їхні права у судах.

Роман Лихачов керівник правозахисної групи

Это касается составления исковых заявлений. Составления, непосредственно, заявлений об установлении факта. Как правило, в основном, переселенцы обращаются с заявлениями об установлении факта. У нас таких много примеров, когда в ДНР выдано свидетельство о рождении ребенка: Украина его не признает, Россия признает. То есть, в России у матери есть ребенок, в Украине его нет. Поэтому мы помогаем установить этот факт, получить свидетельство в Украине. То же касается по утере паспортов, непосредственно… увольнениям с работы.

За словами Романа Лихачова, в Харкові також діє державний Центр безкоштовної правової допомоги переселенцям. Однак, за законом, звернутися до зазначеної установи можуть не всі: тільки громадяни незахищених категорій населення. Тож, ті переселенці, хто не має права на пільги, шукають підтримки у громадськості.

Роман Лихачов голова Чугуївської правозахисної групи

Так как государство создало ряд критериев, то есть, большинство вынужденных переселенцев не попадают под эти критерии. Они перенаправляются к нам. То есть, люди не уходят в никуда со своими проблемами. Кроме этого, если мы их направляем в центр, действует обратная связь. Мы контролируем, каким образом и как человека… удовлетворены его проблемы.

Крім цього, юристи-волонтери проводять ще й виїзні консультації. Відвідують з навчальними лекціями і тренінгами найвіддаленіші куточки області.

Орися Пекареніна юрист

Це будуть і в Харкові, і в Балаклії, і в Ізюмі тренінги. Тренінги будуть з наступних тем: це будуть "права громадян при оформленні та отриманні соціальних пільг". Вже частина тренінгів по цій темі була проведена. Як показує практика, людям це надзвичайно цікаво, тому що це основне питання, яке цікавить людей.

Інформацію, як і де можна отримати правову допомогу, переселенці можуть знайти на стендах автовокзалів і в судах. Також вона розміщена в офісах громадських волонтерських організацій, які працюють з вимушеними переселенцями. Допомагає правозахисникам і  місцева влада Харківщини.

Юрій Чумак правозахисник

Как правозащитная организация, мы сотрудничаем с органами власти местного самоуправления. То есть, в обязательно порядке информация о деятельности, о том, где и к кому переселенцы могут обратиться, будет находиться в центрах занятости. Будет находиться в службах социальной помощи. Будет находиться в райадминистрациях. То есть, в тех структурах, которые имеют постоянный контакт по, скажем так, служебным обязанностям с переселенцами.

По допомогу до юристів на даний період часу вже звернулося більше трьох сотень переселенців.

Руслан Беретелі вимушений переселенець

Нами занимаются. Занимаются плотно и это в дальнейшем нам даст, конечно же, большую возможность защитить свои права. И защитить себя от недобросовестных чиновников, противостоять коррупционным действиям каким-то… И все эти правовые знания нам дадут в дальнейшем большую помощь для того, чтобы мы могли достойно влиться в жизнь громады.