На Харьковщине открыли первый в области инклюзивно-ресурсный центр

01.02.2018 13:59   -
Автор:
Перший в області інклюзивно-ресурсний центр відкрили на Балаклійщині у школі №1. Центр устаткований сучасним обладнанням. І за всіма правилами  розподілений на декілька зон для психоемоційного відновлення дітей. Всі заняття тут, зазначають фахівці, проводитимуть в ігровій формі за новітніми методиками із застосуванням різних цікавинок. 
 
Світлана Швід начальник відділу освіти Балаклійської РДА
 
Це і сухий басейн для діточок, які потребують лікувальної фізкультури. Для дітей з аутичним спектром у нас облаштовано "гніздо", це тоже така методика, де діти можуть усамітнитися. Бульбашкова колона, сухий пісок, т.б. це темна сенсорна зона, яка буде використовуватися для корекційних занять з дітьми різних нозологій.
 
Тут все передбачено для того аби діти з особливими потребами почувалися комфортно. Тож встановили ще домашній планетарій, систему шведських стінок, м’ячі-крісла, батут, "масажні полусфери" та килимки, м’який модульний конструктор та мультимедійне обладнання.  
 
Анатолій Бабічев заступник голови Харківської облдержадміністрації 
 
У вересні 2017 року губернатор Юлія Світлична підписала меморандум з "Благодійним фондом Петра Порошенка", саме з Мариною Порошенко головою цього фонду, щодо розвитку інклюзивної освіти в Україні. Харківська область є флагманом в цих питаннях. Ми почали активну роботу щодо створення інклюзивного освітнього середовища в Харківській області. Сьогодні у Балаклійському районі було лдуже приємно знаходитися, тому що дійсно створили чудовий центр, з чудовим обладнанням і головне, що є діти, яким цікаво тут навчатися.
 
Розраховано, що заклад можуть відвідувати діти віком від 3-х до 18-ти років. А працюватимуть тут всі відповідні категорії фахівців: вчитель-логопед, дефектолог,  психолог, вчитель з лікувальної фізкультури.
 
Степан Масельський голова Балаклійської РДА 
 
Коли стало питання, підписали закон, президент вийшов з ініціативою і губернатор Юлія Олександрівна Світлична дала доручення. Ми пішли тим шляхом, що зразу не роздумуючи вилілили на сесії кошти для цього. І постаралися найближчим часом зробити.  На сьогодні в нас вже записані діти, які будуть тут отримувати всю необхідну допомогу, навчання, лікування. Ми сподіваємося, що завдяки цьому центру вони виростуть здорові і затребувані у суспільстві. 
 
І такі інклюзивно-ресурсні центри до кінця року обласні владники планують відкрити у кожному районі та місті Харківщини. А крім того ще створити 15 ресурсних кімнат та 25  медіатек.