На Харьковщине начали отключать должников за газ

30.11.2015 16:43   -
Автор:

Світлана Білозьорова проживає у приватному секторі. Показує квитанцію по газу. Тільки цього місяця жінка сплатила понад триста гривень. Це при великій економії палива та пенсії в тисячу.

Світлана Білозьорова пенсіонерка

Сидим в холоде. У меня газ горит на минимуме, лишь бы, как говорится, тепло дышалось в комнате, пар не шел, а нагорает. Тяжело, вот как, я одна живу, я вдова, как мне прожить на эти деньги, я просто не знаю.

Як платити за газ, коли вдарять морози, скаржиться пенсіонерка, взагалі не знає. У "Харківгаз збуті" вже констатують, що борг населення за газ зростає щомісяця. На сьогодні він складає понад триста п'ятдесят мільйонів гривень по всьому регіону. Газовикам доводиться вдаватись до відключень. Пояснюють, такі дії вимушені.

Павло Тиндик директор ТОВ "Харківгаз збут"

Вже наявність заборгованості більше місяця є підставою для відключення. Але перш за все ми працюємо по тим споживачам, де ця заборгованість найбільше.

По місту цього місяця від газу відключили сто п'ятдесят абонентів, по області – більше двохсот п'ятдесяти. Газовики закликають оформляти субсидії. Тим, у кого є борг, але він звернувся за державною допомогою, йдуть на зустріч.

Павло Тиндик директор ТОВ "Харківгаз збут"

В разі, якщо у споживача розглядається його заява в управлінні соцзахисту на надання субсидії, ми йдемо на зустріч, чекаємо поки питання не буде розглянуто, щоб споживач зміг сплатити не тільки власними коштами, але й за допомогою держави.

Проте субсидіями справу не вирішити, певен нардеп Валерій Писаренко. Країна на межі бідності. Ситуацію необхідно змінювати кардинально. Парламентар вніс законопроект направлений на соціальний захист населення.

Валерій Писаренко народний депутат України

Люди поставлены перед вопросом им оплатить тарифы, новые тарифы повышенные, либо мерзнуть зимой в своих квартирах. Поэтому нашим предложением было индексировать все социальные стандарты на уровень инфляции, которая сегодня есть, привести прожиточный минимум к его реальным показателям.

Крім того, нардеп пропонує заборонити підвищувати тарифи до дві тисячі сімнадцятого року. Також, на його думку, необхідно відмінити штрафи за несвоєчасну сплату за житлово-комунальні послуги. Сама оплата послуг не має перевищувати десяти відсотків від сукупного доходу родини.  Якщо ж вона більше цих десяти відсотків, тоді держава повинна компенсувати різницю. Парламентар сподівається, що законопроект його колеги підтримають.