На Харьковщине могут закрыть 8 садов для детей с нарушениями зрения и слуха

20.06.2015 16:57   -
Автор:

Харківський навчально-виховний комплекс імені Короленка для сліпих дітей. 33 роки тому на його базі створили садочок, в якому виховують малечу з важкими вадами зору. Зараз тут навчається 15 дошкільнят. Один з них і Микита Бондаренко.

Микита Бондаренко вихованець Харківського спеціалізованого навчально-виховного комплекса ім. В. Г. Короленка

Умеешь что уже? – Играться, например

Євгенія Бондаренко мама вихованця Харківського спеціалізованого навчально-виховного комплекса ім. В. Г. Короленка

Их учат общаться друг с другом. Их учат справляться с такими проблемами как одеться, спуститься с лестницы, покушать и т.д. Все эти навыки полезны в жизни. И нигде они их приобрести не смогут. Здесь есть коллектив детей, с которым они учатся общаться, которым они учатся доверять.

Нині це єдиний дошкільний заклад на сході Україні, в якому діти можуть перебувати цілодобово. З ними тут працюють кваліфіковані педагоги, які розуміють психо-фізичні особливості сліпої дитини.

Марія Сушко мама вихованця Харківського спеціалізованого навчально-виховного комплекса ім. В. Г. Короленка

У моего ребенка очень сложное заболевание, онкология, опухоль зрительного пути. С 2,5 лет у него зрение біло 5%, сейчас, к сожалению, 1%. Когда он попал в детсад, он идет каждое утро, как на праздник. Вечером ложится спать, перечисляет всех преподавателей, кто сегодня был, рассказывает, он что делал, приносит подделки. В общем, это праздник для таких особенных детей.

Зараз же дитсадок під загрозою закриття. Грошей на його фінансування на наступний навчальний рік уряд не передбачив.

Олена Замета мама вихованця Харківського спеціалізованого навчально-виховного комплекса ім. В. Г. Короленка

Адміністрацією НВК було отримано листа від Департаменту науки та освіти ХОДА про те, що Кабміном України за рахунок субвенції не можуть фінансуватися дошкільні підрозділи НВК, тобто про можливість закриття дошкільного підрозділу у структурі НВК ім. Короленка.

Закриття дитсадку для вихованців та їхніх батьків – справжня трагедія. Адже у звичайному дошкільному закладі без кваліфікованої допомоги такі особливі малюки просто не адаптуються у колективі. Тож в обладміністрації проблему взяли на контроль.

Володимир Ігнатьєв заступник директора Департаменту науки та освіти ХОДА

Подписаны письма уже на Министерство образования, на Квита и Гриневич с просьбой внести изменения в бюджетный кодекс и в постанову Кабмина Украины про некоторые вопросы предоставления образовательной субвенции.

Разом із садочком на базі комплексу імені Короленка, можуть закрити ще 7 закладів обласного підпорядкування для малечі з порушеннями мови, вадами зору та слуху. Чиновники обіцяють боротися і за їхнє подальше існування. Власними силами мають намір відстоювати дитячі садки і батьки вихованців, і випускники. Адже, діляться останні, якби не навчалися в спеціалізованих закладах, не відчували б себе повноцінними людьми.

Тетяна Костіна випускниця Харківського спеціалізованого навчально-виховного комплекса ім. В. Г. Короленка

Все, что я умею, это плод, это труд, кропотливая работа всех, начиная от сторожа и заканчивая директором школы.  Все люди вкладывали в меня частичку своей души. Я была сиротой. Я получила в детсаду и в школе все то, что могли бы получить дети в семье, а может, даже и больше.