На Харьковщине могли бы добывать больше газа. Но нет для этого финасовой поддержки

05.08.2014 16:10   -
Автор:

Олена Заржицька кореспондент

Зараз ми знаходимося на території Червонодонецької дотискуючої компресорної станції. Вона була введена в експлуатації у 1971-му. Щороку через станцію проходить майже 2,5 мільярдів кубів газу. Аби потім транспортувати його до осель харків'ян. І не лише.

Промвузол магістралі з цього родовища простирається через Дніпропетровськ, Кривій ріг, Ізмаїл. Та перед тим, як переправляти газ, на станції він проходить обробку.

Володимир Волошин машиніст

Одна из стадий – есть очистка, есть осушка там дальше. Сначало очищается, сушится. Потом уже качаем дальше.

З кожним роком робити це стає все складніше, кажуть працівники. Бо з часом обладнання застаріло. Особливо те, що відповідає за викачування газу з родовища. Тож його треба терміново модернізувати, зазначають керівники "Шебелінкагазвидобування".

Юрій Федосенко директор газопромислового управління "Шебелінкагазвидобування"

С падением пластового давления истощается пласт. Не может же бесконечно там газ быть. Есть остаточный ресурс. А ресурс начальный – 712 млрд. Из них 612 мы уже добыли. И на балансе у нас осталось 100 млрд. Теперь эти 100 млрд задача забрать. Если модернизацию не сделать, мы их не заберём, они останутся в земле.

Рік тому модернізацію тут таки розпочали. З будівництва двох дотискуючих компресорних станцій. А ще підготували проект зі збільшення об'ємів видобутку газу. Та цьогоріч все й завершилося. Щоб втілити в життя все заплановане – потрібні чималі гроші.

Сергій Костюк голова правління ПАТ "Укргазвидобування"

На сегодняшний день на ту программу, которая существует – это порядка 4-4,5 млрд грн.

Збільшити об'єм видобутку газу допоможе і отримання ліцензій на розвідку та добичу газу. Та на розвиток і цих програм компанія фінансування не отримує. Єдиний вихід, каже голова правління "Укргазвидобування" Сергій Костюк, – підвищити вартість, за якою купує слобожанське блакитне паливо НАК Нафтогаз Україна. Бо для населення його ціна зросла, а відпускна – ні.

Сергій Костюк голова правління ПАТ "Укргазвидобування"

На сегодняшний день себестоимость газа, учитывая капиталовложения, составляет порядка 890 грн. А продаёте вы? По 419 грн. Цена на газ устанавливает НКРЕ, поэтому мы ведём и с Нефтегазом переговоры, и с НКРЕ, и озвучили эту проблему в Кабмине.

Але Кабмін не поспішає допомогти газодобувачам із фінансовим питанням. Зараз на Харківщині видобувається щороку майже вісім мільярдів кубів блакитного палива. А модернізація могла б допомогти збільшити цю цифру на один мільярд кубів.

Сергій Костюк голова правління ПАТ "Укргазвидобування"

Если выстроить позицию экономического использования, то тот газ, который добывает компания "Укргазвидобування", его будет достаточно для потребителей по категории населения.