На Харьковщине готовятся к открытию межрегиональных перинатальных центров

02.08.2012 18:11   -
Автор:

Від сімдесяти до ста пологів на рік – у відділенях сільких лікарень. Тоді як у міських лікарнях за такий саме період медики приймають вдесятиро більше породіль. Тому малоефективні пологові відділення у сельских лікарнях фінансуються в останню чергу. І мова про оснащення їх обладнанням не йде. Більш того, немає тут і достатньої кількості лікарів, які мають чергувати цілодобово.

Людмила Гапонова, головний акушер-гінеколог Харківської області:

-Угроза есть жизни женщины, нет возможности оказать немедленно помощь, немедленно невозможно развернуть операционную в случае, если нет круглосуточного поста анестезиолога. В некоторых районах анестезиолога привлекают из соседних раойнов, люди совмещают.

Тому залишати неефективні пологові відділення у селах – не правильно, впевнені медики. Згодні з цим керівники області та країни. Тож поступово закриватимуть такі відділення при сільських лікарнях. Але не без альтернативно. За ініціативою Президента України та при відповідному фінансуванні створять міжрегіональні перинатальні центри. На Харківщині їх буде десять. Там буде сконцентроване найсучасніше обладнання для прийняття пологів, індивідуальні родові зали, кваліфікований медперсонал.

Ігор Семененко, керівник національного проекту "Нове життя. Нова якість охорони дитини та материнства" у Харківській області:

-На 1 этаже создане все родзалы, операционны и палаты интенсивной терапии. Максимально сделано так, чтобы если что-то произойдёт, чтоб женщина и персонал был поблизости от неё и не теряли время на предосталвения необходимой помощи.

Початок цієї програми на Харківщині вже покладено. У березні відкрили перший перинатальний центр. Тут приймають проблемних породіль зі всієї області. Вже не перший рік функціонує міський та обласний центри. Та поки фінансування таких закладів здійснюється з місцевого гаманця.

Людмила Гордон, експерт національного проекту "Нове життя. Нова якість охорони дитини та материнства":

-Выхаживание 1 недоношенного ребёнка от 500 грамов в день обходиться  районе 14 тысяч грн. Дети должны быть доведены до определённой массы для того, чтобы можно было спокойно выписывать из перинатального центра. Они могут находитя до 60 и больше дней.

Тож суми і бюджетів Харківщини, і для батьків – досить великі. Тому вже йде мова про створення державної програми. Тоді фінансування перинатальних центрів урядовці закладатимуть і до бюджетів країни.

Олена Завгородня, Сергій Перець, Харьковские Известия.