На Харківщині з’явиться власна Червона книга тваринного світу

05.02.2013 18:10   -
Автор:

Чисельні експедиції, знайомство з науковими виданнями та власні висновки. Понад рік харківські вчені збирали матеріали для Червоної книги Харківщини. У результаті було обрано майже чотириста тварин, комах, птахів, які знаходяться на межі вимирання. У цьому списку – є і родичі відомого байбака Тимка. Причини, кажуть вчені, лежать на поверхні.

Віктор Токарський в.о. завідувача кафедри зоології та екології тварин Харківського національного університету ім. Каразіна

-Это, в первую очередь, исчезновением пастбищных систем, где кормовая база для этого вида очень хорошая, эта кормовая база исчезает. Поэтому ичсезает и вид. Есть и браконьерство, и бродячий собаки, с которыми необходимо бороться.

До списку рідкисних тварин Харківщини потрапив і звичайний лось. Ще тридцять років тому його можно було спокійно побачити у Лісопарку. Зараз навіть у Зоопарку – лося не знайдеш. Їх майже знищили бракон'єри.

Віктор Токарський в.о. завідувача кафедри зоології та екології тварин Харківського національного університету ім. Каразіна

-В настоящее время несколько особей осталось. Буквально месяц тому назад был незаконно добыт лось в Первомайском районе – Лосиха, беременная даже была. Это жутко, конечно. Поэтому надо оградить.

Щоб врятувати цих та безліч інших тварин від вимирання, і вирішили створити Червону книгу Харківщини. Птахів у цьому списку – також чимало. Це і пугач, і сірий гусак, і лелека. Цих пернатих у Харківському зоопарку не лише зберігають, а й працюють над збільшенням їхньої популяції. Ось цю пару лелек принесли до зоопарку небайдужі, які знайшли птахів пораненими. Працівники їх виходили і створили усі умови для розмноження.

Олексій Григор'єв директор Харківського зоопарку

-Их потомство, которое они каждый год дают – оно спокойно становится на крыло. И мы видим, как в небе они встречают стаю себе подобных и улетают на Юг. Т.е. даже животные с ограниченными возможностями – они работают на востановление численности в нашей области, и конкретно – птиц.

Тому і потрібна така червона книга, каже Олексій Григор'єв. Адже люди, дізнавшись більше про тих представників фауни, які знаходяться на межі вимирання, зможуть вплинути на поновлення чисельності таких тварин.

Тетяна Атімасова доцент кафедри зоології та екології тварин Харківського національного університету ім. Каразіна

-Чаще всего – это сохранение места  обитания. Если мы в естественном состоянии сохраним часть природы, в которой обитает этот вид, достаточную площадь возьмём этого места обитания, то этот вид может хотя бы поддерживаться на том уровне, в котором он есть сейчас.

Червона книга Харківщини вийде у світ у травні. Спочатку у кількості двадцяти примірників. У масовий тираж цей збірник планують випустити за півроку.

Олена Завгородня