На Харківщині триває створення єдиної системи екстренної медичної допомоги

26.11.2012 20:26   -
Автор:

Диспетчер невідкладної допомоги Дергачівської райлікарні за допомогою GPS-навігації в курсі де найближче до хворого знаходиться бригада швидкої. Медики кажуть, тепер це нескладно, адже на екрані відображаються усі місця знаходження машин. Зазначають, з такою системою контролю, яка впроваджена і діє у місті Харкові вже кілька років, і в районах області робота швидкої стала значно ефективнішою.

Дмитро Дончак головний лікар центральної районної лікарні

-У нас в общей сложности 5 подстанций скорой помощи, но мы создали себе ещё 2 пункта временного пребывания. Система GPS после её установки, конечно, многие вопросы стали решаться легко и просто.

Медики швидкої на поготові виїжджати в район. В їх розпорядженні 9 спецавтомобілів, комплекти медикаментів, необхідних для надання невідкладної допомоги будь-якому хворому.

 Тетяна Кругова старший фельдшер Центру екстренної медичної допомоги Дергачівської ЦРЛ

-Медикаменты, ампулы, шприцы, системы, капельницы, всё есть. Телекады, которыми мы снимаем больному кардиограмму и сразу передаём в Харьков.

Натомість, не приховують, інколи вчасно не можуть дістатися до хворого. Через велику віддаленість деяких сіл від райцентру доводиться долати десятки кілометрів.  

Сусанна Алешко завідувач Центру екстренної медичної допомоги Дергачівської ЦРЛ

-30-35 км, до 40 иногда бывает. Протяжённость района довольно большая и транспрортные развязки они специфичны. Не всегда получается так как хочется.

Саме з тим, щоб скоротити час приїзду швидкої – у Харкові – до 10 хвилин, в райцентрах до 7-ми, а в районах області – до 20 хвилин, на Харківщині, пояснює віцегубернатор Ігор Шурма, і проводиться реорганізація служби невідкладної допомоги. Згідно із законом, буде створено єдиний центр екстренної меддопомоги. На виклик до хворого тепер виїзжатиме бригада швидкої, яка знаходиться поблизу, незалежно від того який район вона обслуговує, як то було раніше. Більш того, перконаний Ігор Шурма, таке об'єднання в єдину систему роботи дозволить вирішити і багато інших проблемних питань.    
    
Ігор Шурма заступник голови Харківської облдержадміністрації

-З 1 січня закупівля паливно-мастильних матеріалів, медикаментів, товарів медичного призначення, організація роботи, виплата заробітньої плати, ремонтні роботи на підстанціях – це все буде здійснюватися з однієї установи, з обласного центру екстенної медичної допомоги.

В наступному році, за словами Ігоря Шурми, заплановано надходження субвенції з держбюджету в сумі п"ятдесят мільйонів гривень на закупівлю понад стап"ятдесяти автомобілів швидкої для районів області, а для робітників центру екстренної меддопомоги передбачено спеціальний соцпакет.

Анжела Сушко, Євген Карпенко, Харьковские Известия.