На Харківщині реалізовуватимуть мікропроекти

12.12.2012 20:46   -
Автор:

Відновлення клубів, бібліотек, підтримка закладів охорони здоров'я на селі, застосування нових джерел енергії. Всі ці питання актуальні чи не для кожного району області. І для їх вирішення потрібні кошти. Їх не завжди вистачає, особливо якщо мова йде про віддалені глибинки. Та вихід з ситуації знайшли завдяки співпраці місцевої влади з Європейським Союзом та Програмою розвитку ООН. Саме вони ще рік тому задумали проект "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". В ньому взяли участь територіальні громади шістьох районів області. Для цих цілей з обласного та місцевих бюджетів Харківщини виділили два з половиною мільйони гривень. Стільки ж коштів було внесено з ООН та Європейського Союзу.

Людмила Немикіна голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету

-Успешно реализовывался этот проект на нашей территории. Ценность этого проекта и результат этого проекта залючается в том, что он изменил и меняет ментальность людей, отношение и к осуществлению и к принятию решений на местах тех жителей территориальных громад, которые принимают решение в осуществлении тех задач, которые стоят перед ними, и совместными усилиями и с администрацией и оргнами местного самоупраления внедрять эти проекти в жизнь.

Та на цьому не зупинятимуться. Наступного року в чотирьох районах Харківщини реалізують ще один проект. Спрямований він на покращення енергоефективності. Мова йде про застосування сучасних технологій енергозбереження в сільських школах, дитсадках, ФАПах тощо.

Галина Чала координатор Харківського обласного ресурсного центру громад

-Если мы хотим мероприятия по єнергоэффективности, мы берем детский садик , в котором уже есть мероприятия по энергосбережению, утеплены окна, утеплена крыша, утеплен фасад и в этот  десткий садик мы можем провести там, подключить котел, например, перролизный или конденсационный, поставить солнечные батареи для выработки горячей воды и тепла.

Цей проект  також фінансуватиметься за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів. Так само залучатимуться гроші ООН та Європейського союзу.

Олександра Суфіянова, Віктор Ноздрачов, Харьковские Известия.