На Харківщині очікується мокрий сніг та поступове похолодання

03.12.2012 18:35   -
Автор:

Анжела Сушко кореспондент

-За календарем зима, втім погода ще далеко не зимова, плюсова температура повітря і дощ. Але Південні циклони, що насуваються на Харківщину все змінять. За прогнозами гідрометцентру, найближчим часом очікується мокрий сніг і похолодання.

Зараз середньодобова температура вище норми на 3 градуси. А в перший день зими, синоптики взагалі зафіксували максимум грудня +13, на градус тепліше  було лише у 1976-му році. Тепло відступатиме. У віторок і середу – без суттєвих опадів, вночі – слабкий мороз, вдень – невеликий плюс. І вже з четверга – погіршення погодних умов.     

Євгенія Ляшенко завідувач сектору метеопрогнозів ХРЦГМ

-Осадки уже будут в виде дождя с мокрым снегом и температура у нас ожидается, если 7-го числа ночью -3+2, днём 0+5, то уже 8-го числа мы ожидаем ночью снег, т.е. уже идёт на понижение, днём небольшой снег и втечение суток -1-6 мороза.

До можливих надзвичайних ситуацій, пов'язаних з негодою, в області вже готові, звітують чиновники – підготовлено 500 одиниць спецтехніки, розроблено майже 800 схем розчищення доріг від снігових заносів та ожеледиці.

Валентин Дулуб перший заступник голови Харківського облдержадміністрації

-Подготовлена снегоуборочная техника на 100, заготовлено 57 тысяч тонн песка, что также 100%, также в области есть в запасе техническая срль в колличестве 7 тысяч тонн и 272 тысячи тонн соляного раствора дл обработки дорожного покрытия в зимнее время.

Що робитимуть у випадку пониження температури повітря, а критичною межою вважається мінус 20-ть, знають і в соціальній службі міста. Планують організувати збір теплого одягу, санітарну обробку місць проживання безпритульних, створити для них пункти харчування й обігріву.
 
Лариса Болгова директор Департаменту праці та соціальної політики

-Это установление палаток с МЧС, где предусмотрено горячее питание, чай, социальные работники, которые обслуживают эти палатки и помогают. Надеемся, если и прийдут морозы, то они нам не принесут никаких осложнений.

За словами фахівців, досвід такої роботи вже є. Так, минулої зими через встановлені намети пройшло понад півтори тисячі людей і не було зафіксовано жодного серйозного випадку обмороження. Натомість, сильних морозів, найближчим часом, кажуть синоптики, очікувати поки не слід. Холоди прийдуть поступово. Мінус 18, за прогнозами українського гідрометцентру, імовірно буде тільки в середині грудня.      

Анжела Сушко, Євген Карпенко, Харьковские Известия.