На фасаді облпрокуратури було встановлено меморіальну дошку Івану Цесаренку

27.11.2012 18:32   -
Автор:

Пам"ять колишнього прокурора області Івана Цесаренка вшановано встановленням меморіальної дошки. Її розмістили на фасаді облпрокуратури. Пропрацювавши у цій будівлі понад вісімнадцять 18 років він, як ніхто інший, заслуговує на таку шану, кажуть колеги, учні та друзі колишнього прокурора. Принциповість, жорстке ставлення до правопорушників та вміння працювати з коллективом – такими були головні риси Івана Григоровича.

Геннадій Тюрін прокурор Харківської області

-Ивану Григорьевичу удалось так поставить себя и отладить работу обласной прокуратуры, что практически все были довольны, потому что он защищал их права, защищал интересы государства, люди это видели и до сих пор остаются ему благодарными.

Окрім цього, він був ще й турботливим чоловіком та батьком. Сплав суворості та безмірної любові – таким запам"ятав Івана Цесаренко його син. Він зазначає, що не дивлячись на те, що батько проводив багато часу на роботі, він завжди встигав приділити належну увагу родині.

Сергій Цесаренко син

-В то время это были нераздельные понятия – они жили на работе. Но, вместе с тем, самый, наверное, любящий отец в мире и самый любящий муж. Вот такое сочетание.

Створювати портрет колишнього прокурора доводиться не в перше, каже автор меморіальної дошки  Сейфаддін Гурбанов. Двадцять п"ять 25 років тому, будучи студентом, він приймав участь у створенні надгробного гранітного пам"ятника Івана Цесаренка. Нинішня ж дошка зроблена з граніту, лабродориту та бронзи.

Сейфаддін Гурбанов скульптор

-Работа была сделана в течение месяца. И были разные варианты. Так как вот этот вариант подходил к фасаду здания и мы остановились на том, что мы сегодня видим.

Першого грудня видатному прокурору виповнилося б 90 років. З нагоди ювілею в музеї облпрокуратури відкрито нову експозицію присвячену Івану Цесаренко. Його син передав в дар музею два останні посвідчення батька: службове і партійне. А ще портрет створений народним художником СРСР Іллею Глазуновим. Він стане головною цінністю виставки.

Анастасія Полякова, Євгеній Карпенко Харьковские Известия.