"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

На фасаде общежития “Гигант” открыли мемориальную доску П. Григоренко

На цю подію чекали десять років, кажуть громадські активісти. Сьогодні на фасаді гуртожитку "Гігант" харківського політехнічного відкрили меморіальну дошку десиденту, правозахиснику, генералу Петру Григоренку. Захід присвятили до дня  його 110-річчя. Це місце обрали невипадково, саме у цій будівлі будучі студентом жив коли навчався Петро Григоренко. 
 
Леонід Леонідов представник обласного комітету громадської організації
 
Мы хотели открыть доску к 100-летию Петра Григоренко. Для нас он чем велик, что он был против ксенофобии, шовинизма, он боролся против государственного антисемитизма, который был в Советском союзе. Но главная его заслуга – это возвращение крымских татар на их историческую родину. За это ему поставили памятник в Семферополе. 
 
Генерал-майор Петро Григоренко маючі всі життєві блага, високий посадовий оклад вирішив обрати путь борьби за суспільну справедливість, проти культу особистості. За що і лишився всього, що мав. 
 
Андрій Григоренко син Петра Григоренка
 
Как сыну мне очень приятно, давно про эту доску мы говорили, обсуждали много раз. Я думаю, что это очень важно, это банальная истина, но если мы не помним про наше прошлое, то мы будем повторять его ошибки в будущем и вообще можем зачеркнуть наше будущее. Семья его поддерживала, потом же нам всем "по шапке дали", я тоже тогда же был арестован, мы все были арестованы. Нас потом повыпускали, кого раньше, кого позже. 
 
Петро Григоренко на думку сучасних політологів стоїть в одному ряду з відомими борцями за демократію та права людини. Тож відкриття меморіальної дошки, резюмували учасники заходу, це важлива подія з вшанування його пам'яті.