На Чернобыльской АЭС протестировали новый безопасный конфайнмент

26.04.2019 14:34   -
Автор:
На Чорнобильській АЕС завершили випробування нового безпечного конфайнменту. Про це повідомили у Європейському банку реконструкції та розвитку. 
 
Європейський банк реконструкції та розвитку
 
Успішне завершення 72-годинної пробної експлуатації об"єкту напередодні 33 річниці аварії, що відбулася у 1986 році, означає безпечне фізичне завершення будівництва нового укриття, що зведене над зруйнованою будівлею четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС.
 
Нову арку створили за підтримки Чорнобильського фонду Укриття, який заснований Європейським банком реконструкції та розвитку. Вона буде запобігати подальшому надходженню радіоактивних матеріалів до оточуюючого середорвища, дасть можливіть безпечно провести роботи з демонтажу старого укриття та зруйнованого блоку. 
 
Європейський банк реконструкції та розвитку
 
Проект будівництва загальною вартістю більше 2,1 мільярдів євро, реалізований на майданчику Чорнобильської АЕС за підтримки більш ніж 45 країн-донорів, а також на кошти самого ЄБРР, є найбільшим за масштабом прикладом мужнародного співробітництва у сфері ядерної безпеки.
 
Європейський банк вже виділив на підтримку чорнобильських проектів більше 715 мільйонів євро. Старий саркофаг, за планами, повинні остаточно демонтувати до 2023 року.