«Ми – харків’яни, і ми розуміємося, як це робити». Харків усуває наслідки ракетних атак (відео)

03.01.2024 23:21   -

Один із дворів спального кварталу центру Харкова. Саме сюди прилетіла одна з російських ракет. Вибух був такої сили, що будинки понівечило в радіусі практично з пів кілометра. Ось вже другий день як місцеві жителі, волонтери та служби консолідувались, щоб якнайшвидше усунути наслідки обстрілу.

АНАТОЛІЙ КСЬОНЗ ГОЛОВНИЙ ІНЖЕНЕР КП «МІСЬКСВІТЛО»
Після вчорашніх прильотів, ми виконуємо роботи з відновлення зовнішнього освітлення у зв’язку з тим, що люди працюють цілодобово. Тому потрібне освітлення для того, щоб можна було виконувати роботи з відновлення житлового фонду.

МАКСИМ ПОЧАПСЬКИЙ ПРЕДСТАВНИК ГО «ЇЖА ХАРКІВ’ЯНАМ»
Ми створили загін швидкого реагування з координаційним гуманітарним центром. Це треба робити швидко, тому що у нас – 10 і наразі зараз дуже люди потребують, щоб контур був закритий, щоб люди були в теплі. Ми закриваємо вікна, виносимо сміття після прильоту. Допомагаємо комунальникам теж прибирати територію і допомагаєм людям там харчуванням і різними там ковдрами те, що вони потребують. Є організації, які надають юридичну допомогу та є організації, які допомагають психологічно.

Цей 13-тий будинок, по вулиці, що опинилась під обстрілом, зазнав руйнувань найбільше. На ньому практично живого місця немає.

ВІТАЛІЙ МІРОШНИК ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ ЖКГ ХМР
Майже всі вікна вибиті. Майже вся покрівля зруйнована. Наразі даний будинок відключений від теплопостачання, від водопостачання, електропостачання. Сьогодні ми проводимо роботи щодо консервації максимально для збереження майна людей. Для збереження будинку від негативних опадів. Попереду дуже велика робота по цьому будинку щодо відновлення. Але тим не менш ми харків’яни – і ми розуміємось на тому, як це робити. 

Згідно інформації муніципалітету, за останні дні в Харкові через ворожі обстрілі пошкоджень зазнали щонайменше 66 будинків. Майже 2500 вікон, і більш ніж 15 покрівель. Все це потребує ремонту.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

БОГДАН ДОЛИНА ДИРЕКТОР КП «ХАРКІВСПЕЦБУД»
На сьогоднішній день ми виконуємо роботи по закриттю контурів. У цьому районі пошкоджено із-за 3 прильотів кілька тисяч вікон. Ми вже порядка 2000 OSB плит розвезли на оці три «прильоти» і продовжуємо працювати. Задіяні всі сили КП.  І нашого і другого КП. На сьогоднішній день це треба буде закрити вікна, а далі ми уже ходимо і обстежуємо, що у нас з покрівлями. Але роботи буде дуже багато. Що ускладнює роботу? Ну, спочатку треба все прибрати для того, щоб техніка могла зайти у всі ці куточки. Так як ми вже тільки на наших машинах пробили порядка 5 колес, які прийшлось замінювати.

Найважча ситуація з будинком на іншій локації. Це теж центр міста. Тут мали місце два вибухи, влучання ракети спричинив вибух ще й газу. Поки газовики відновлюють мережі. А долю самого будинку  повинні вирішити експерти.

ВІТАЛІЙ МІРОШНИК ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ ЖКГ ХМР
Ми маємо тріщину по будинку. За ніч ця тріщина розкрилася ще на три сантиметри. Ми спостерігаємо за нею. Вчора відпрацьовували з експертами і МНС. Сьогодні також експерти продовжують працювати щодо рішення, що ми будемо робити. У нас є два варіанти, або ми будемо укріплювати стіну, або нам прийдеться все ж таки ламати її для безпеки. Крім цього вчора у цьому будинку електропостачання було відновлено, наразі ми проводимо роботи щодо того, щоб надати можливість теплопостачання цьому будинку за виключенням мабуть 2-3 під’їздів.

Всім людям, які залишилися без квартир через ворожі обстріли, повідомили у муніципалітеті, місто готове надати тимчасове житло.

ОСТАННІ НОВИНИ