“Ми два тижні ночували в підвалі”. Як у Харкові живуть особливі родини (відео)

05.01.2023 18:03   -

Лідія Мельник, незважаючи на свій уже поважний вік, виховує трьох онуків. Вона їх опікун. З початку повномасштабної війни всі разом залишаються в Харкові.

ЛІДІЯ МЕЛЬНИК ВИХОВУЄ ОНУКІВ
Мы в начале войны в погребе ночевали недели две. А потом самолеты ж здесь прямо рядом летали, бросали бомбы, а пока вот так.

Ця родина перебуває на контролі служб у справах дітей. Тому, соцробітники разом з представниками ДСНС навідалися в гості. На кону життя дітей, тому фахівці оглядають засоби обігріву та чи дотримуються родини пожежної безпеки. І ще, щоб провести інструктаж щодо життя в умовах прифронтового міста.

ЛІДІЯ МЕЛЬНИК ВИХОВУЄ ОНУКІВ
Мы утеплили дом. Еще перед войной. И отапливаем газом. Колонка газовая. Все хорошо. На самом маленьком поставили газ. Потому, что на улице ж не очень холодно. А когда, бывает, свет отключают, тогда отопления у нас нет. Отключается колонка. А пока есть, слава Богу свет и вода и тепло у нас есть. И газ.

Такі гостьові рейди служб у справах дітей та рятувальників – звична практика під час зимового сезону. Особливо уважно фахівці просять людей поводитися з буржуйками.

СВІТЛАНА УГЛИ ВИХОВУЄ ДВОХ ДІВЧАТ
Кроме буржуйки ничего нет. И то, спасибо друзьям. Это дали мне друг, который шел на войну и не вернулся. Остались тоже двое детей маленьких и отдали мне буржуйку. Отдали, говорят, может тебе нужно будет. А сами тоже остались так с газом. Просто у тебя дети поменьше, а у них повзрослее двое детей. Вот, благодаря им, может, сделаю, не знаю. Дай Бог, чтобы у нас было отопление, чтобы мы не оставались без этого. Мы очень надеемся на это. Будем надеяться на лучшее.

Щоб не сталося лиха фахівці закликають людей регулярно перевіряти на справність все газове обладнання, не перенавантажуватися електромережу та чистити димоходи. Дотримання елементарних правил, наголошують рятувальники, може вберегти життя.

ВІТАЛІЙ САВЧЕНКО ЗАСТУПНИК НАЧАЛЬНИКА ВІДДІЛУ ЗАПОБІГАННЯ НАДЗВИЧАЙНИМ СИТУАЦІЯМ ПО ХОЛОДНОГІРСЬКОМУ РАЙОНУ ГУ ДСНС У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Отакі сумісні рейди ми проводимо щороку. Але зараз це питання дуже актуальне. І ми зі службою у справах дітей по Холодногірському району були у деяких родинах, в яких виховуються діти без батьківського піклування. Ми нагадали їм правила пожежної безпеки при користуванні пічним, газовим опаленням. А також актуальне питання: правила поведінки під час повітрної тривоги та поводження з небезпечними предметами, які , на жаль у нашому прифронтовому місті, у наслідок ворожих обстрілів дуже багато знаходять. Особливо діти. Вони їх можуть знайти і необережно з ними поводитися. І можуть виникнути вибухи. Після чого діти травмуються та попадають до лікарні.

ЛЮДМИЛА ПУТІНЦЕВА ЗАВІДУВАЧ СЕКТОРУ СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО ХОЛОДНОГІРСЬКОМУ РАЙОНУ ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ
У нашому Холодногірському районі мешкає понад 200 дітей, які проживають в сім’ях під опікою. Щорічно проводяться спільні заходи з ДСНС з метою обстеження умов їх проживання. Особливо в зимовий період, щоб з’ясувати чи безпечні умови, які умови опалення, що створено для дітей, як діти поводяться у нас дуже складний час, коли небезпечно, коли часто повітряна тривога. Тому ми намагаємося зустрічатися, не часто, але в телефонному режимі ми завжди на зв’язку. Ми надаємо дітям, їх опікунам, батькам консультації. Перед новорічними святами були заходи новорічні, подарунки роздавали. Якщо потрібно якійсь потреби задовольнити або вибиті вікна бувають, ми звертаємось до райадміністрації, відправляються відповідні служби, щоб допомогти ліквідувати ці недоліки у будинках і квартирах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: