МВФ затвердив програму на 5 мільярдів доларів

10.06.2020 12:41   -
Автор:
Фінансова підтримка України. МВФ таки затвердив програму стенд-бай і перший транш кредиту у понад два мільярди доларів країна отримає вже у найближчі два дні. Всього протягом вісімнадцяти місяців в Україну уввілють п’ять мільярдів доларів строком на п’ять років.
 
Володимир Зеленський Президент України
 
Україна отримає перший транш від МВФ у розмірі $2,1 млрд. Це на $200 млн більше, ніж планувалося спочатку. Нова програма допоможе подолати виклики, спричинені COVID19. У складний час МВФ доводить, що є надійним партнером.
 
Денис Шмигаль прем'єр-міністр України 
 
В МВФ з розумінням поставилися до кризової ситуації і до пропозиції України збільшити розмір першого траншу.
 
Прем’єр зазначив, схвалений напередоні меморандум з МВФ не включає в себе вимог до України щодо впровадження структурних реформ. Однак, на його думку, він містить напрямки, які необхідні країні для виходу з кризи і стабілізації економічного сектору. 
 
Денис Шмигаль прем'єр-міністр України 
 
Вони доволі прості, але важливі для України. Це боротьба з корупцією, це збалансована політика в бюджетній сфері. Україна, як держава, зацікавлена у впровадженні цих змін.
 
Також очільник уряду зазначив, в угоді з МВФ немає жодних вимог до зміни пенсійного віку. Що ж до вартості опалення. В ній закладений фіксований тариф на газ – більше ніж шість з половиною тисяч гривень за тисячу кубометрів, а ринкова ціна на газ вдвічі менша. У кабміні вважають, ціна на газ для населення має з самого початку бути ринковою. Також, за цим траншем МВФ, Україна очікує кошти від світового банку в розмірі 1 мільярда доларів. Допомогу від ЄС в розмірі 1.2 мільярда і 500 мільйонів євро.
 
Денис Шмигаль прем'єр-міністр України 
 
Ми зараз з першим траншем МВФ отримуємо по факту в бюджет понад 3 млрд доларів в еквіваленті. Це забезпечить нашу стабільність і дасть нам змогу рівно пройти період коронакризи.
 
Наступний транш, зазначив Денис Шмигаль, Україна сподівається отримати до кінця поточного року. Він повинен скласти півтора мільярди гривень. На початку вересня, орієнтовно – 700 мільйонів доларів.