МВФ ухудшил прогноз инфляции в Украине. Экономисты убеждают – стоит ожидать повышения цен на продукты

16.11.2017 16:54   -
Автор:
Ранок, один із ринків Харкова, м'ясні ряди. З початку цього року, розповідають продавці, м'ясо здорожчало. Зокрема, свинина була дев'яносто-сто гривень за кілограм, тепер сто двадцять. Так само у вартості зросло сало.
 
Валентина Порошенко продавець
 
Закупка піднімається, корма піднімаються, все потроху дорожчає. Було сало 80-90, трохи піднялося.
 
Ірина Васіна покупець
 
Было, сейчас около 100 гривен – это то, что касается сала. Говядина подорожала  на 20%. И курица подорожала, наверное больше всего.
 
Піднялась ціна і на борошняні вироби, а ще молочні товари.
 
Наталія Оберемко продавець
 
Творог зараз 80 гривень, сметана є і 60 гривень, є і 50 гривень, це від жирності залежить. На початку була 65 і 70, зараз 80 гривнів – це творог. Молоко літр був 10, зараз 15-18 гривень. Газ дорогий, вода дорога, плюс сюда його привезти.
 
Причин для здорожчання продуктів, розповідають експерти, чимало. Інфляційні процеси, підвищення пенсій та зарплат. А ще, заявив Голова ради Нацбанку Богдан Данилишин, відміна державного регулювання цін на продукти.
 
Богдан Данилишин Голова ради Нацбанку
 
Через збільшення витрат виробники змушені піднімати відпускні ціни. Це транслюється в ціни роздрібні. Тобто, ключовим фактором динаміки споживчих цін зараз є збільшення собівартості продукції. За підсумками 2016 року зростання цін виробників склало 35,7%. Ситуація ускладнилася тим, що з 1 липня відповідно до рішення Кабміну скасовано регулювання цін на продукти харчування. Для зниження інфляції необхідна координація діяльності НБУ, Кабміну і Антимонопольного комітету.
 
На наступний рік в Уряді прогнозують інфляцію на рівні семи-десяти відсотків. В реальності цей показник буде більшим, переконує економіст Роман Коваленко, але повертатись до державного регулювання нема сенсу.
 
Роман Коваленко економіст
 
Если уже эту систему отменили, то, в принципе, возвращаться к ней смысла нет. Государству нужно разрабатывать какие-то государственные программы адресной помощи для малообеспеченных слоев населения. Это будет наиболее правильный выход из ситуации. Сейчас опять загонять производителя, частный сектор в какие-то рамки, когда мы видим такую инфляцию, скачки курса, нестабильность и так далее – это не есть разумно.
 
Міжнародний валютний фонд вже погіршив прогноз інфляції в Україні, говорить економіст, це значить, що можна очікувати чергове здорожчання цін на продукти.