МВФ требует пересмотра цены на газ в Украине

02.04.2018 14:58   -
Автор:
МВФ вимагає перегляду ціни на газ в Україні. За словами представників місії, країна повинна виконувати свої обіцянки в рамках програми кредитування. Про це заявив її представник в Україні Йоста Люнгман. За його словами, Україна має дозволити ринку встановлювати ціни на газ.
 
Йоста Люнгман голова представництва МВФ в Україні
 
Важливо, щоб ціни на газ, і комунальні тарифи не виняток, визначалися ринком, відповідно до реформ, які були введені в 2016 році. Це серйозний прорив в процесі реформ в Україні за останні кілька років. 
 
Україна в 2016 році погодилася привести ціни на газ у відповідність з рівнем зовнішніх ринків, проте так і не виконала цю вимогу, що заморозило видачу траншу від Міжнародного Валютного Фонду.
 
Йоста Люнгман голова представництва МВФ в Україні
 
МВФ чітко дав зрозуміти, що виконання обіцянок щодо приведення цін на газ до ринкового рівня є основною умовою фінансування. Українська влада все ще може провести запропоновані МВФ реформи до президентських і парламентських виборів, які пройдуть не пізніше 2019 року. Кредитна програма МВФ закінчується в березні майбутнього року. 
 
У той же час Кабмін вирішив не підвищувати до літа ціни на газ для населення. Діючі тарифи продовжені до 1 червня 2018 року. Для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів ціна становить 6 958 гривень за тисячу кубометрів. У той же час український центробанк неодноразово попереджав, що відновлення економіки країни може опинитися під загрозою, якщо фінансування держави припиниться.