МВФ підрахував потреби бюджету України: що це означає?

01.11.2022 20:28   -

Від чотирьох до п’яти мільярдів доларів щомісяця. Саме стільки прогнозує Міжнародний валютний фонд дефіцит українського бюджету у 2023-му. У фінустанові наголосили, сума коливатиметься в залежності від кількість імпортованого газу для нашої держави, а також вартості відновлення інфраструктури. А у випадку нових руйнувань сума стане ще більшою

КРИСТАЛІНА ГЕОРГІЄВА ДИРЕКТОР-РОЗПОРЯДНИК МВФ
Бачимо своє завдання, щоб визначити макроекономічні показники для України та розглядати різні сценарії – повільного чи прискореного розвитку, щоб реагувати та заохочувати заходи, які Україна має вживати для прискорення на шляху до Євросоюзу. Треба забезпечити, щоб фінансування було гарантованим і щоб воно було надано.

Наразі українську економіку підтримують з боку Європейського союзу та Сполучених Штатів – саме ці кошти покривають дефіцит головного кошторису країни. Навіть не зважаючи на те, що Україна в тяжких умовах війни майже не робить фінансових прогнозів на великий період часу.

СЕРГІЙ ФУРСА ФІНАНСОВИЙ ЕКСПЕРТ
Вже закладено, і американцями закладено в свій бюджет трошки більше мільярда доларів щомісяця, і європейці закладають півтора мільярди євро щомісяця – вони мають це закласти в бюджет. Таким чином майже три мільярда доларів щомісяця вже майже гарантовано отримаємо. І це майже всі потреби, якщо дивитися на бюджет.

І в тому, що МВФ зробило прогноз дефіциту українського бюджету експерт вбачать тільки позитив. Адже кажуть, так є гарантії отримати допомогу ще і від іншого джерела.

СЕРГІЙ ФУРСА ФІНАНСОВИЙ ЕКСПЕРТ
МВФ називає трошки більшу суму тому, що ця сума включає ще і відновлення економіки, не тільки фінансування поточних витрат, а і інвестиції в певне відновлення. Добре, що МВФ озвучив цю цифру, а не український Мінфін. Бо МВФ озвучив, нехай МВФ і фінансує, умовно кажучи. Тобто вони зараз для всіх навколо кажуть -Україні потрібна ця сума. Тому що, це коли український Мінфін каже, тут всім зрозуміло, звісно вони будуть казати: чим більше, тим краще. І довіра до цих слоїв буде не така велика, а коли це сказав МВФ – о, поставили наче свою печатку. Дійсно ці потреби будуть.

Тим не менш. за словами експерта, у співпраці з МВФ можуть бути і невеликі проблеми. Адже фонд досить бюрократична організація. У них є правило, якщо держава може скласти макрофінансовий прогноз, то Фонд не може фінансувати.

СЕРГІЙ ФУРСА ФІНАНСОВИЙ ЕКСПЕРТ
Тому МВФ може щось дасть, а може і не дасть – тут важко.. Можливо воно буде після війни активно фінансувати, але зараз: проблемка. Але є Світовий банк, ще є Європейський інвестиційний банк і деякі інші інститути і ми напевно будемо сподіватися, що та сума яка в нас вже прописана від європейців і американців буде збільшена за рахунок оцих інших організацій.