Музеї Харкова під захистом: культурні заклади отримали необхідну допомогу від західних партнерів (відео)

11.08.2022 15:30   -

Перед викликами війни стали не тільки мешканці України, а й культурна ідентичність. Саме ця історія та культура зберігається в матеріалах та експонатах музеїв. І іх треба також захистити та зберегти. Саме тому представники цих закладів отримали необхідну допомогу. Детальніше дивіться у сюжеті кореспондентів Харьковских известий.

Перед викликами війни стали не тільки мешканці України, а й культурна ідентичність. Саме ця історія та культура зберігається в матеріалах та експонатах музеїв. І іх треба також захистити та зберегти. Саме тому представники цих закладів отримали необхідну допомогу

Збережемо музеї, а значить збережемо історичну та культурну спадщини. Саме із таким закликом представники різних закладів звернулися до мера Харкова Ігоря Терехова. Вони попрохали матеріали, що допоможуть зберегти експонати та споруди. І музеї отримали цю допомогу. Надали її, крім міської влади, і польські колеги.

“Нема необхідності казати про абсолютно екстраординарні умови для існування наших музеїв. Музейники роблять все для того, щоб зберегти всю ту спадщину, яку вони мають, але для цього інколи не вистачає ресурсів: матеріальних, людьських і так далі. І ми дуже вдячні польським колегам, які відгукнулися на прохання міської влади, які зібрали для нас всі ці необхідні засоби та речі. Як ви можете побачити, тут є дещо, щоби просто закрити вікна чи запобігти якимось неприємностям, які можуть нас очікувати, ми можемо сподіватися, що музейники все збережуть і наше надбання буде і надалі продовжувати виконувати свої функції”, – розповідає Сергій Посохов, голова Асоціації вузівських музеїв міста Харкова, завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та археології ХНУ ім. В.Н. Каразіна.

“Я дуже вдячна нашему міському голові Ігорю Олександровичу, який відгукнувся і дуже-дуже відноситься відповідально до збереження історико-культурної спадщини не тільки Харківщини, а й усієї України, в цілому. Він допомагає нашим музеям сьогодні зберегти саме цей скарб для нашого народу. І саме з цим ми зверталися до нього по допомогу для того, щоб надали нам можливість надання пакувальних матеріалів, щоб була можливість їх зберігати, як для евакуації, так і в небезпечних місцях”, – зазначила Ольга Сошнікова, в.о. директора Харківського історичного музея.

До самої гуманітарної дороги входять різні матеріалі. Це електрогенератори, термотканини, вогнегасники, ліхтарі, помпи для відкачки води, захисні плівки та різна будівельна техніка.

“Наші польські колеги, в першу чергу – це головний реставратор міста Варшава і цілий ряд агенцій, які захищають містечний спадок в Польщі, вони надали оцю гуманітарну допомогу для музеїв, для культурних закладів міста Харкова і Харківської області. Тут найнеобхідніші речі, які потрібні для музеїв для збереження тих пам’яток, які зберігаються в музеях. Звичайно, все це стало можливим завдяки спільній праці Харківського національного університету і Харківської міської ради під керівництвом Ігоря Олександровича Терехова були написані листи, ну, ми структурний підрозділ Харківської міської ради разом із Департаментом міжнародного співробітництва разом, ще раз скажу, з Харківським університетом імені Каразіна все це організовано, і зараз представники музеїв Харківщини отримають гуманітарну допомогу”, – розповів Роман Кравченко, начальник відділу топоніміки Харківської міської ради.

Яна Щетиніна
Ярослав Кононенко
Станіслав Гришко
Юрій Бобикін