МОЗ запроваджує нові стандарти харчування у закладах освіти

27.10.2020 11:10   -
Автор:
Міністерством охорони здоров’я розробило проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Про це повідомив заступник Міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко. Вперше на законодавчому рівні буде врегульовано питання щодо харчування дітей з особливими дієтичними потребами, такими як цукровий діабет, непереносимість глютену, лактози тощо
 
Віктор Ляшко заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар України
 
Світова тенденція говорить про те, що наші діти стали більше їсти шкідливої їжі і менше рухатися. Тому, необхідно зробити дитяче харчування різноманітним та корисним. Порядком заборонено до закупівлі, реалізації та пропонування дітям технологічно оброблених м'ясних та рибних страв (ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів тощо), солодких газованих напоїв, енергетичних напої та будь-яких інших напоїв із вмістом доданих цукрів, обмежується добова кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів, жирів. 
 
У харківських школах дотримуються тенденцій здорового харчування та рекомендацій МОЗ. Зокрема, меню для учнів молодших класів включає в себе м'ясні, рибні та молочні продукти, а також сезонні овочі та фрукти. Старшокласники ж можуть самостійно обирати для себе страви, але, як зазначають технологи, все більше віддають перевагу корисним продуктам.
 
Ірина Гонтаренко головний технолог КП "Комбінат дитячого харчування"
 
У нас уже тенденция идет к тому, что охват питанием горячим увеличивается каждый год больше и больше. Больше берут дети горячую еду. Выпечка так же реализуется, дети любят булочки, пироги, да. Но горячее питание у нас на первом месте. И мы работаем над тем, чтобы все больше и больше детей охватить горячим питанием.
 
Нові норми також передбачають, що керівники закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення зможуть впроваджувати кейтеринг аби організувати харчування дітей.