Монетизация льгот. Как это будет происходить и когда люди получат деньги?

13.11.2019 12:49   -
Автор:
Процес монетизації пільг у Харкові проходить двома способами. Перший – безготівковий. Перерахування коштів з держбюджету здійснюється на обліковий запис пільговика в «Ощадбанку», а той, в свою чергу, переказує їх організаціям, які надають послуги. Другий спосіб – готівковий. Тут кошти, за бажанням, перераховують людині на рахунок банку чи "Укрпошти." Аби їх отримати на руки – треба було до 15 жовтня звернутися із заявою в управління праці та соціального захисту населення адміністрацій районів та вказати виплатні реквізити. 
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення
 
Ви отримуєте квитанцію, в якій буде вказано яку суму вам треба заплатити за надані комунальні послуги, а гроші ви будете брати чи з тієї готівки, яку отримаєте через поштове відділення, через банківський рахунок чи ці гроші підуть через "Ощадбанк" безготівковим способом. Як ви будете знати про те, що вам на рахунок поступили гроші і що "Ощадбанк" перерахував їх комунальним підприємствам? Вам прийде смс-повідомлення, тому передбачається, щоб усі громадяни, які мали пільги, мали в своєму розпорядженні мобільний телефон. Тому що в комп'ютерну базу, в яку ми включаємо всіх громадян пільгових категорій і на Київ йде та інформація, яка потрібна бути, вказується номер мобільного телефону.
 
Після закінчення опалювального сезону залишки коштів на рахунку для виплати пільг, які утворилися станом на 1 червня, перераховуватимуться на поточні рахунки пільговиків, відкриті в «Ощадбанку». Наразі існує кілька проблем по всій країні, пов'язаних з процесом монетизації. А саме те, що поки смс від банку не приходять, адже держава не перерахувала кошти. І проблема, пов'язана з комп'ютерною програмою. 
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення
 
Наші районні управління соціального захисту виконали всі необхідні дії по нарахуванню і по проведенню монетизації пільг нашим громадянам, всім громадянам пільгових категорій. Ми телефонували, ми заповняли картки необхідні, ми передавали інформацію до програмного продукту, тобто це була дуже велика робота, наші фахівці працювали без вихідних. Але тепер з одного боку чекаємо кошти, а з другого боку тепер завжди громадяни пільгових категорій будуть платити у повному обсязі за ті послуги, які вказані у квитанції, але вони будуть отримувати чи безготівкову підтримку від держави, чи готівкову підтримку на руки і будуть відносити їх до каси.