МОН расширило перечень оборудования для детей с ограниченными возможностями

27.09.2019 14:13   -
Автор:
Корекційних засобів для дітей з особливими освітніми потребами стане значно більше. Про це йдеться у наказі Міністерства овіти та науки. Відповідно документу список засобів корекції для психофізичного розвитку дітей є універсальним для застосування у всіх закладах освіти. 
 
Ганна Новосад міністр освіти та науки України
 
Сьогодні ми вже нарешті можемо побачити ті результати, які дає інклюзивна освіта. Суспільство стає більш толерантним, а діти з особливими освітніми потребами краще соціалізуються, навчаючись зі своїми однолітками у звичайних школах. Ми щодня напрацьовуємо велику кількість змін та вдосконалюємо інклюзію. І однією з таких змін стало осучаснення переліку корекційних засобів. Завдяки цьому діти зможуть покращувати свої знання, емоційне здоров'я у найбільш комфортній для них формі. 
 
У дошкільних закладах збільшиться кількість дидактичних матеріалів для розвитку дітей раннього віку, спеціальних логопедичних іграшок, настільних ігор, приладдя для малювання та інших. Для дітей, які мають складнощі з мовленням, оновили засоби альтернативної комунікації. Насамперед, це діти з розладами аутистичного спектра. Удосконалення торкнуться й шкіл. Так вчителі матимуть для роботи інтерактивну підлогу, комп’ютерний слухомовленнєвий комплекс, різноманітні комп'ютерні програми. А шкільні ресурсні кімнати поділять на дві зони – навчально-пізнавальну та ігрову. Їх відокремлять стаціонарною або мобільною перегородкою.
 
Міністерство освіти та науки
 
Зокрема, у першій зоні діти з особливими освітніми потребами будуть навчатися у групах або індивідуально, а у другій буде простір, де діти зможуть покращувати свій психоемоційний стан, знижувати тривожність та нервове збудження. 
 
У Харкові діти з інвалідністю вже мають змогу почувати себе комфортно. Наприклад, 124 школа стала другою в Україні, адаптованою для особливих учнів. Будівля спроектована з урахуванням усіх вимог доступності. Діти з особливими потребами тут навчаються на рівні з іншими.