МОН определили условия для поступления в ВУЗы в следующем году

18.12.2019 13:58   -
Автор:
У Міністрерстві освіти та науки визначились із правилами вступної кампанії наступного року. Так у 2020-му поріг для вступу на бюджет становитиме щонайменше 125 балів, але водночас вступники зможуть подати 5 заяв на будь-які спеціальності. Наступного року на бакалавра вперше прийматимуть сертифікати ЗНО 4-х років: 2017-го (крім іноземних мов), 2018-го, 2019-го та 2020-го з усіх предметів. 
 
Реєстрація електронних кабінетів та завантаження до них документів починатиметься 1 липня, а прийом заяв та документів – 13 липня. Закінчується подання заяв о 18:00 22 липня – для тих, хто вступає лише за сертифікатами ЗНО, та о 18:00 16 липня – для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів.
 
На деякі спеціальності встановлений свій поріг. Як і торік, 150 балів ЗНО з другого та третього конкурсних предметів треба мати для вступу на спеціальності сфери медицини. Трохи підвищився конкурсний бал на спеціальності «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини». Зі 130 балів він виріс до 140.
 
Минулого року творчі заліки та творчі конкурси обов’язково відбувались перед подачею документів у виші. Так вдалось уникнути будь-якої можливості маніпулювати результатами творчих конкурсів, підганяючи їх під результати ЗНО. Тому ця практика продовжиться і у 2020 році. Разом з тим, буде перенесено і вступні іспити для певних категорій вступників – учасники АТО, вступники із захворюваннями, які є перешкодою для складання ЗНО тощо,  до початку подання заяв.
 
Вступникам на бакалаврат на основі молодшого спеціаліста потрібно буде обов'язково подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури. Ця норма залишається незмінною. Також уперше буде держзамовлення на підготовку молодших бакалаврів як на ступінь вищої освіти. Для цих вступників не діятиме поріг 125 балів для участі у конкурсі на бюджет.
 
2020 року також планується розширити перелік спеціальностей, на які потрібно буде складати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО на магістратуру. Так, у 2018 році таких спеціальностей було 18, у 2019 – 32, у 2020 році складання єдиного вступного іспиту передбачено для більш як 80 спеціальностей. На спеціальності «Право» та «Міжнародне право» крім цього вступники складатимуть єдине фахове вступне випробування з Права та Загальних навчальних правничих компетентностей.
 
Для вступників на магістратуру терміни подачі документів, складання іспитів та інших вступних процедур визначаються правилами прийому вишів. До того ж, подача електронних заяв тепер буде можлива не тільки для вступників на базі 11-ти класів, але й для тих, хто збирається у магістратуру після бакалаврату. Також е-кабінети будуть доступні і для вступників, які мають право на пільги.