Мобілізація в Україні: чи можуть вручати повістки на вулиці і що загрожує ухилянтам (відео)

04.11.2022 17:49   -

9-й місяць Україна живе в умовах війни. 9-й місяць триває загальнодержавна мобілізація. Згідно інформації Харківського обласного терцентру комплектування, в регіоні – все на належному рівні. Військовозобов’язані з перших днів повномасштабного вторгнення з честю виконують свій обов’язок перед Україною.

ВОЛОДИМИР АРАП НАЧАЛЬНИК ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ЦЕНТРУ КОМПЛЕКТУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ
Все йде планово і з порозумінням. Зараз, коли вже більшість території нашої Харківської області вона деокупована, ми повертаємось до тих РТЦК і відділів і розпочинаємо певну роботу в першу чершу з тією категорією, які знаходились під окупацією в плані агітаційної роботи. Ніхто примусово не призиває цих військовозобов’язаних , які і так багато чого пережили на цій території. Ми з порозумінням до цього відносимось. Ми – також люди і також розуміємо, що люди, які там знаходились і зараз прийти і сказати, що “ви підлягаєте мобілізації”, це не зовсім вірно. Але та категорія людей, яка побула в окупації, вони зараз приходять і самі просяться призватись до збройних сил для того, щоб помститись тому ворогу за те, що вони накоїли на їхній рідній землі. Така категорія є і ми дуже лояльно до неї відносимось.

Щодо повісток. Вручити мобілізаційні повістки, кажуть спеціалісти, можуть, до того ж будь-де. І це, наголошують, не є порушенням нормативних документів.

ВОЛОДИМИР АРАП НАЧАЛЬНИК ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ЦЕНТРУ КОМПЛЕКТУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ
Ми можемо вручати всім військовозобов’язаним, а це громадяни – чоловіки та жінки від 18 до 60 років. Тому, ще раз наголошую, всі військовозобов’язані повинні мати у військовий час при собі військово-обліковий документ, де б вони не були, де б вони не знаходились: на вулиці, в якомусь там супермаркеті. Немає різниці. Вони повинні у військовий час мати військово-обліковий документ. Якщо їх зупиняють, то здійснюється перевірка документів. Два юнаки, один 20-ти річний, який має приписне свідоцтво – він призовник, – він не підлягає мобілізації. Інший 18-ти річний юнак, у якого на руках тимчасове посвідчення і він є обмежено придатним до військової служби, – він підлягає під мобілізацію. І така категорія, у якої при собі є військово-обліковий документ, йому вручається повістка, він направляється до АРТЦК свого, для того щоб провести уточнення облікових даних і пройти медичну комісію. Якщо це призовник і він показує своє приписне свідоцтво йому дякують, відпускають і він йде своїми справами.

Під мобілізацію не попадають лише ті військовозобов’язані, які згідно законодавтсва, мають підстави не служити – перелік дуже широкий. І ті, чоловіки та жінки, які є в переліку заброньованих підприємствами та критичними службами. Військовозобов’язаних, які не бажають поповнювати лави ЗСУ, кажуть військові, силоміць не призиватимуть.

ВОЛОДИМИР АРАП НАЧАЛЬНИК ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ЦЕНТРУ КОМПЛЕКТУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ
Кожен має вносити свою лепту в приближенні нашої Перемоги. Я розумію, що не всі військовозобов’язані, можливо, готові воювати. Ми розуміємо, ми всі люди. Хтось спроможний, хтось взагалі не може тримати зброю – є боязнь. Але в такому випадку, все одно, така категорія військовозобов’язаних повинна здійснювати або якусь волонтерську роботу, або допомагати нашим комунальникам розбирати якісь руйнування, оновлювати інфраструктуру. Дуже багато роботи є необхідної для того, щоб залучити цю категорію військовозобов’язаних. Але є та категорія, яка ухиляється, я не скажу, що їх багато У Харківській області такої категорії не дуже багато, тому, що люди через себе всю цю ситуацію пропустили. Вони бачили, що накоїла вся ця русня, вони бачили, що творить ворог, як вони знущаються над населенням. Як вони руйнують наші міста і села.
І дуже у багатьох військовозобов’язаних почуття патріотизму воно значно виросло спочатку бойових дій. І тому, якщо у нас військовозобов’язані і отримують повістки, то більшість з цих військовозобов’язаних прибувають до районних центрів комплектування і далі вже по кожному індивідуально ми спілкуємось.

За ухиляння від мобілізації військовозобов’язаному загрожує як адміністративна відповідальність так і кримінальна. Так, у разі якщо людина отримала повістку, пройшла медкомісію і вже була розподілена до певної команди, але не з’явилася на відправку до військової частини, то за такі дії військовозобов’язаному загрожує до 5 років тюрми. І подібні ситуації вже мають місце, хоч і не масово. Наразі по трьом провадженням суд виніс рішення. Ще декілька перебувають на розгляді.