Митрополиту Никодиму сегодня исполнилось бы 95. В Харькове почтили его память

18.04.2016 17:10   -
Автор:
В Свято-Благовіщенському кафедральному соборі служать заупокойну літію – молитву на честь Митрополита Никодима. Сьогодні йому б виповнилося 95 років.
 
Митрополит Никодим – в миру Микола Руснак – очолював Харківську єпархую більше 20 років. Він помер 5 років тому. А в церкві його і сьогодні не припиняють називати духовним отцем та наставником. 
 
Федір Воскобойников клірик Свято-Благовіщенського кафедрального собору 
 
Владыка Никодим меня рукополагал в сан дьякона. Потом назначил меня служить в соборе. Вызвали к владыке Никодиму. Он мне указ протягивает и спрашивает: "Що ти про це думаєш?" Я смотрю, а там Благовещенский собор. Это, говорю, большая ответственность для меня. А он меня наставил. Он всегда был таким добрым пастырем.
 
За роки свого митрополицтва Никодим зробив чимало. Його діяння, кажуть послідовники, назавжди вписані в історію Української православної церкви. 
 
Ігор Терехов перший заступник Харківського міського голови
 
Он всегда говорил о том, что нужно думать о ближних. Он всегда учил нас добру. Он всегда проповедовал мир. Во времена владыки Никодима восстанавливались и строились новые храмы. Стало очень много прихожан. Действительно, светлая память об этом человеке навсегда в наших сердцах.
 
Наразі церковники збирають спогади про Никодима у священнослужителів по всьому світу. Незабаром обіцяють видати книгу. І не виключають, що через кілька років владику занесуть до переліку святих.