Місто рівних можливостей

23.02.2013 19:02   -
Автор:

Анастасія Полякова кореспондент

-Місто рівних можливостей. Доступне місто. У Харкові роблять все, аби наблизитися до цього звання. Пандусами та підйомниками облаштовують лікарні, театри, стадіони та житлові будинки. Більше чотирьох років тому для людей з особливими потребами у місті була організована соціальна служба Інватаксі.

Фізичні недоліки не стають на заваді активності. Аліна Білоус вже три роки студентка. Денного відділення університету. Весь день вона самостійно пересувається вишем. І, зізнається дівчина, жодного дискомфорту не відчуває.

Аліна Білоус студентка 3-го курсу юридичного факультету Харківського національного університету

-Учитывая мои особенности вначале меня волновало, как же это всё будет происходить, как меня воспримет общественность, как я вообще себя буду ощущать, комфортно ли, но в результате, проучась три года я убедилась в том, что человек с ограниченными возможностями может учиться. Считаю, что я такой же человек как и все, несмотря на физические ограничения.

Аби Аліні було зручно, спеціально для неї в університеті облаштували пандус. Шлях до знань тепер відкритий і для інших людей з особливими потребами.

Не залишається Аліна і без підтримки міських соціальних служб  – студентка щомісяця має шість безоплатних поїздок на Інватаксі. Тож може коли захоче поїхати або у гості до друзів, або у театр.   

Аліна Білоус студентка 3-го курсу юридичного факультету Харківського національного університету

-Если я добираюсь службой Инватакси соответсвенно эта услуга не оплачивается, в финансовом плане это конечно для меня положительно.

Ця соціальна служба працює в Харкові вже майже п’ять років. За цей час зарекомендувала себе як стабільна та якісна, тож не дивно, що кожного місяця до неї звертається все більше людей з особливими потребами. Щодня диспетчери служби Інватаксі: з дев'ятої ранку до п'ятої вечора приймають заявки на поїздки та координують роботу водіїв. Для цього є в них помічник – спеціальна програма, в ній зібрані усі дані про підопічних: інвалідів першої-другої групи.

Уляна Франковська диспетчер Харківської міської соцально-транспортної служби "Інватаксі"

-С помощью это программы мы ежедневно составляем заявки, и отправляем эти заявки для выполнения на базу Скорой помощи. По правилам нашей службы не менее, чем за два дня можно делать заявку, я смотрю по таблице, если в этот день и время есть окошко, я принимаю эту заявку, фиксирую, и клиент уже накануне, за день до поездки обязан позвонить и подтвердить свою заявку.

Машини Інватаксі виїжджають на виклики з восьмої ранку до п'ятої години вечора.  У розпорядженні служби чотири спеціальні мікроавтобуси.

Андрій Козовнік водій

-Едем с максимальной осторожностью, соблюдаем правила дорожного движения, вовремя доставляем на объект, там тот же процесс, подъезжаем максимально близко к месту назначения, помогаем разгрузиться, выгрузиться.

Послуга для інвалідів безоплатна і фінансується з міського бюджету. Інватаксі возить людей з обмеженими можливостями всюди. Не тільки до соціальних установ, чи до лікарні, а і на футбол.

Ольга Рубанська футбольний фанат

-Очень часто ездим, очень часто на футбол, вот она наша возможность, вот машины, вот все условия, очень хорошо, очень удобно.

Андрій Сушко футбольний фанат

-Очень же много людей с ограниченными возможностями, они стеснительные, показываться посреди города, ну и вообще, если погода вот тоже, грязь, куча снега, это тоже большой плюс, к дому подъехала машина, забрала, привезла и обратно домой доставила.

Олена Шингарьова віце-президент Харківської міської громадської організації інвалідів «Креавіта»

-Услуга является очень актуальной, потому что мы видим, как за четыре с половиной года изменилась жизнь людей, которые передвигаются на инвалидных креслах, если раньше люди ездили, ну это максимум были больницы, соц учереждения, то сегодня люди выбирают, они уже сами могут планировать свою деятельсноть, они сами могут решать свои вопросы, то есть раньше они пользовались услугами социальных служб, или перекладывали проблемы на плечи родственников, то теперь уровень их социальной активности повысился.

Завдяки тому, що люди з особливими потребами отримали у Харкові можливість вести активне життя. Пандусами та підйомниками стали облаштовувати не тільки лікарні та школи, а і театри та спортивні арени. Стадіон Металіст – тут не тільки побудували пандуси, а і спеціально під потреби інвалідів облаштували цілу трибуну. Де уболівальники можуть зручно розташовуватися на візках та спостерігати за грою улюбленої команди. Харків не збирається зупинятися на досягнутому,  і надалі продовжуватиме роботу над створенням для людей з особливими потребами – комфортних умов у пересуванні.