Місто позбувається МАФів

16.02.2013 20:12   -
Автор:

Анастасія Полякова кореспондент

-Колись на площі Конституції стояли кіоски. З фастфудом, тютюновими виробами та іншим непотребом. Тепер це центр міста європейського взірця. В Харкові вже кілька років опікуються питанням знесення несанкціонованих торгівельних точок, які псують зовнішній вигляд Першої столиці та порушують правила безпеки та благоустрою.

Доцільності функціонування кіосків та лотків тут, поблизу Єпархії та Історичного музею, в самому серці міста, городяни і досі не розуміють.

Володимир приватний підприємець

-Ужасно это выглядело, ну ужасно, как на центральной площади города стоят киоски..как это выглядит – ужасно. Убирать надо однозначно со всех точек зрения и с эстетики, и с безопасности выхода из метро, и облагораживания города.

Віра

-Нет, они здесь не нужны были однозначно, вполне достаточно тех магазинов, которые у нас существуют, вполне достаточно того, что нас окружает, киоски это не очень хорошо.

Олена Воробйова економіст

-Это не для центра города, ну не нужные эти киоски в центре, они портят просто вид, внешний вид города.

Тетяна Кліменко пенсіонерка

-С киосками всегда хуже смотрится, всегда и мусор и грязь, и всё, сейчас же чище намного.

Тетяна Гаврилюк пенсіонерка

-Вот сейчас мне как бы больше нравится, когда чистенько, хорошо, аккуратненько.

Тепер тут все гармонічно. Площа Конституції та будинки навколо утворили єдиний архітектурний ансамбль. І стилістичне оформлення відповідає вимогам сучасності та історії.

Та перетворення очікували не лише на центр, а й на інші куточки Харкова. Так на проспекті Гагаріна також провели реконструкцію. Тут також розпочинали зі знесення незаконних торгівельних точок.

Кіоски стояли хаотично, створювали незручність, згадують городяни. Деякі з торгівельних точок розташувалися одразу ж біля виходів з метро. А це пряме порушення норм, адже зона в двадцять метрів від метрополітену має бути вільною. Тепер тут замість кіосків облаштували сучасні павільйони. Тож підприємці, які вели торгівлю не постраждали – сьогодні вони працюють в якісно інших, цивілізованих умовах. Поблизу кожного магазину – урна, а доріжка тепер рівна та укладена тротуарною плиткою.
 
Валерій Кузнецов студент

-Тут было всегда грязно. Так удобней мне кажется и убирать стало проще и людям проще ходить.

Юлія Костенко продавець

-Не очень красиво я бы сказала, когда старые киоски были, ну так неорганизовано было, на мой взгляд, сейчас как-то систематизировано, красивенько так.

Анастасія Маслова студентка

-Удобней просто и оно само по себе красивей смотрится и удобней намного. Чище стало ну и просторней соответственно.

Світлана пенсіонерка

-Более красиво стало и вообще Харьков очень здорово преобразился за последние годы.

Благоустрій дійшов і до спальних районів. Так, на станції метро Героїв Праці демонтували кіоски, які порушували правила безпеки – перекривали виходи з підземки.

Ніна пенсіонерка

-Зачем они нужны, есть рынок, оно просто как тебе сказать, нельзя даже пройти, особенно в субботу и воскресенье.

Надія харків'янка

-Они не должны стоять, мало ли что бывает. Это конечно и с земли торгуют, и грязно, и потом это же метро. Мало ли что может быть.

Чотирнадцять підприємців, які торгували тут овочами, за словами директора торговельного майданчика, без роботи не залишаться. Вони отримають місця на ринку.

Анатолій Погорєлов директор торговельного комплексу

-Все будет нормально, цивилизовано. Никто не потеряет торгового места.

Разом з овочевим майданчиком тут знесенню підлягають ще чотири десятки кіосків. Одні з них через те, що у зоні відчудження метрополітену, другі, бо не мають документів землевідведення. Знести мафи, які знаходяться в зоні ризику, на Героїв Праці планують впродовж місяця. Подібні роботи продовжуються і поблизу інших виходів зі станцій метро.

Дар'я Михайлова студентка

-На самом деле действительно было тяжело пройти. Я так понимаю это всё убирают. Я лично довольна.

Микола В'юнник електрик

-Нельзя пройти даже было, это не годится такое для города.

Знесені МАФи будуть доставлені на штрафний майданчик.

Віктор Кітанін директор Департаменту комунального господарства

-Действительно у них нет ни одного разрешительного документа ни на право торговли ни на право находиться на данной территоии. Бюджет на данный вид работ затрат не несёт, мы привлекаем технику коммунальных предприятий Харьковского городского совета.

В планах проведення демонтажу в Київському, Дзержинському, Мосовському та Орджонікідзевському районах. Як біля станцій метрополітену, так і на прибудинкових територіях та транспортних зупинках. Загалом, за минулий рік та початок поточного – в мерії прийняли тисячу рішень щодо знесення незаконно встановлених МАФів. Шістсот з них вже демонтували.