Місцеві вибори. Рада визначилася з датою

16.07.2020 14:17   -
Автор:
25 жовтня цього року – місцеві вибори. Таке рішення вже ухвалила Верховна Рада, його підтримали триста двадцять шість депутатів. Голосування відбудеться по всій Україні, окрім непідконтрольних територій.
 
Висновок до проекту Постанови Верховної Ради України №3809 
 
Кабінет міністрів спільно з Центральною виборчою комісією має розробити заходи та рекомендації, спрямовані на запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, під час проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року з урахуванням виборчих процедур та вимог Виборчого кодексу України.
 
Взагалі за умовами виборчого кодексу, голосування відбудеться за міських, селищних, сільських голів та за депутатів міст та районів. Але Кабмін хоче укрупнити територіальні громади, а Рада поки цю постанову не ухвалила, тож поки не зрозуміло, як будуть формувати територіальні виборчі дільниці, зауважили в ЦВК. Тобто справа в тому, що існує два законопроекти: перший – про зміни до виборчого законодавства, другий – про укрупнення та ліквідацію  районів. І ці проекти потрібно ухвалити послідовно. Тож в установі спочатку чекають на голосування  за законопроект, що нарешті поставить крапку в питанні формування районів. 
 
Заява Центральної виборчої комісії 
 
Подальше зволікання із прийняттям законопроєкту про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства (реєстр. № 3485) та набранням ним чинності може призвести до неможливості вчинення окремих процедур, спрямованих на підготовку до місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. Адже, наприклад, відповідно до положень указаного законопроєкту подання кандидатур до Центральної виборчої комісії для формування відповідних територіальних виборчих комісій триватиме з 26 липня до 5 серпня 2020 року.
 
Бо якщо спочатку ухвалять зміни до виборчого законодавства, а потім – про ліквідацію та укрупнення районів, до проекту про голосування потрібно буде вносити нові положення, що, на думку ЦВК, може привести до плутанини.