Минздрав посчитал тарифы на медуслуги

30.01.2020 14:11   -
Автор:
Міністерство охорони здоров'я опублікувало врешті найочікуваніший документ – проект постанови, яка визначає і тарифи, і механізми оплати медпослуг в рамках програми державних гарантій обслуговування населення у 2020 році  Мова йде про екстренну, вторинну т.б. спеціалізовану, третинну, а це значить високоспеціалізовану та паліативну медичну допомогу, а також медичну реабілітацію і медичну допомогу дітям до 16-ти років і допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами. У проекті зазначені конкретні кошти, що встановлюються тарифом, який в свою чергу є комбінацією глобальної та базової ставки на один пролікований випадок, і до якого ще застосовуються  коефіцієнти, що враховують складність клінічних випадків та інтенсивність використання ресурсів при їх лікуванні. 
 
– 4 563,64 грн базова ставка за проліковані випадки, які включено до пакетів «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій». 
 
– 19 332,31 грн тариф з надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті в стаціонарних умовах;
 
– 16 001,43 грн – з надання меддопомоги при гострому інфаркті міокарда в стаціонарних умовах;
 
– 8 136,03 грн – на пологи, передбачені специфікаціями;
 
– від 26 087,72 грн до 98 533,82 грн тариф з надання медичної допомоги новонародженим у складних неонатальних випадках (залежно від складності наданої медпослуги). 
 
До тарифів за медичні послуги щоправда не включено вартість лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів. Вони, як зазначають у профільному міністерстві, забезпечуються у централізованому порядку за рахунок інших програм державного бюджету. Оприлюднений документ наразі ще не затверджений остаточно. Його винесено на громадське обговорення, тож авторИ проекту постанови чекають пропозиції та зауваження.