Минздрав будет устанавливать граничные цены на лекарства

17.10.2019 14:20   -
Автор:
Після того як Антимонопольний комітет України провів аналіз і встановив, що ціни на ряд препаратів, що включені до Нацпереліку лікарських засобів, завищені, Кабмін ухвалив відповідне рішення і тепер Мінохорони здоров'я встановлюватиме граничні ціни на деякі препарати. Вже навіть створено реєстр оптово-відпускних цін, який планують оновлювати щороку у січні.
 
Це дозволить уникнути завищення цін на лікарські засоби, що закуповуються медичними закладами самостійно через систему Prozorro. Це означає, що заклади зможуть забезпечити ще більше безоплатних ліків для своїх пацієнтів під час лікування в стаціонарі.  
 
Регулювання цін відбуватиметься за моделлю референтного ціноутворення, а це означає, що будуть порівнюватися ціни на ліки п"яти сусідніх країн – Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії та Латвії і визначатиметься та ціна, яка не перевищує ці показники. А стосуватиметься обмеження вартості тих медпрепаратів, ціна на які в Україні вища та тих, що закуповуються за бюджетні кошти і об"єм продажу яких складає понад 5 мільйонів гривень. 
 
Також для корекції ціни додатково буде застосовуватися понижуючий коефіцієнт 0.9, адже рівень доходу і платоспроможності в Україні нижче, ніж у країнах, які беруться для порівняння цін. У разі відсутності даних про ціни в усіх референтних країнах, реферування не проводиться. Якщо ж ціна в Україні нижча за ціну в референтних країнах, спрацьовує ринковий механізм регуляції цін – гранична ціна не встановлюється. 
 
Як зазначають в профільному міністерстві, мета введення референтного ціноутворення на найнеобхідніші ліки – це підвищення доступності медикаментів та поступовий перехід до такої моделі регулювань цін на всі лікарські засоби,  з відкритими реєстрами цін на них. Також додають чиновники, що такий механзм ще й дозволить контролювати раціональне використання бюджетних коштів під час тендерних закупівель лікарських засобів.