«Міни створені, аби вбивати». У Харкові пройшла перша серія «НеЛекції» (відео)

21.10.2023 12:29   -

Про дуже серйозні теми у нестандартному форматі. У Харкові стартувала серія івентів «НеЛекцій» в рамках всеукраїнської кампанії «Спільно до навчання». Про всі теми, які так чи інакше пов’язані з війною, говорять у доступному для молоді стилі. Локація – безпечний паркінг одного з міських ТЦ.

ОЛЕКСАНДР ПЕДАН ТЕЛЕВЕДУЧИЙ, БЛОГЕР, ШОУМЕН
Ми не називаємо наших дітей дітьми. Ми говоримо ми називаємо молодь України. Друге важкі теми: мінної безпеки, сексуальне насилля, важливість навчання і так далі, – ментальне здоров’я. Це тем, які це теми які важко сприймати дітям, молоді, тому, що ми дорослі не можемо слідкувати за своїм психологічним станом, що говорити про молодь. Тому ми зробили таку інтерактивну форму. Це форма гри. Наші учасники об’єднуються в команди, у них є капітан, у них є пульти і вони керують подією. І вони обирають, що буде далі. Ми там потанцюємо, пограєм, чи далі поговоримо. І вони таким чином вчаться комунікувати. Їм не вистачає трішечки живого спілкування, це ми також це трохи набираємо. І ми витримуємо 2-2,5 годин на ІЗІ, торкаючись таких важливих тем. Ну і треба бути з ними відвертими. Я чесно говорю їм, що міни створені для того, щоб вбивати і ні для чого іншого. Так, може ще скалічити, але в нашому випадку це маленька дитина, яку може і скалічити, і вбити. І я їм говорю це чесно.

Та все ж найголовніша тема «НеЛекцій» – мінна безпека. Харківські школярі впевнені, те, як варто діяти, у випадку виявлення чогось підозрілого всі повинні знати як свої 5 пальців.

МАРГАРИТА ШКОЛЯРКА
Якщо я побачу щось підозріле, наприклад, якщо це будуть якійсь боєприпаси я повинна слідкувати за руханкою, яку ми повинні всі знати. По-перше ми повинні подивитись на цю міну, не чіпати її, відійти від неї та подзвонити по номеру “101”, або “112”, щоб рятівники розмінували цю міну. Мені здається, що ми про мінну безпеку на даний час повинні знати дуже багато. І кожного дня ми повинні щось нового дізнаватись, бо якщо ми будемо знати щось про мінну безпеку,- ми можемо врятувати і своє життя і життя оточуючих.

А реалії, каже харківська молодь, дуже змінились. Адже все таки доводиться жити і навчатись в умовах прифронтового міста.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ІЛЛЯ ШКОЛЯР
Я вважаю, що навчатися більш за все потрібно мові, наукам точним: хімія, фізика, алгебра та геометрія і обов’язково фізкультура. Тому, що фізична форма дуже важка і потрібна для життя.

Такого формату НеЛекцій організатори протягом двох днів планують охопити близько 400 школярів та молоді зі всіх 9-ти районів Харкова.

АНТОН ШКОЛЯР
Поки що подобається, тому, що дуже гарний ведучий. Мені подобається, як пультики. Дуже цікаво.

ВАЛЕРІЯ ШКОЛЯРКА
Очікувала послухати просто лекцію, а тут така цікава задумка, цікавий формат. Нам розказують, що таке депресія. Ми дізнаємося, що треба робити в таких випадках, якщо знаємо, коли людина відчуває щось подібне.

ОЛЕКСАНДР ВЛАСЕНКО ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ У СПРАВАХ СІМ’Ї, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Це дуже важливо зараз. Тому ми і відкликнулись на прохання провести у нашому місті таких тренінгів. Ми долучили дітей та молодь разом із Департаментом освіти, щоб вони пройшли ці курси, тому, що це дуже важливо зараз і мінні безпека, і навчання під час бойових дій. Тому ці знання, я думаю, їм в житті знадобляться. І дуже хороша подача лекцій, дуже цікаво і дуже багато інформації вони зможуть засвоїти.

ОСТАННІ НОВИНИ