Міни, розтяжки та «пелюстки». Чому не варто ходити до Лісопарку (відео)

29.03.2023 12:30   -

Міські кладовища, водойми, лісові масиви та навіть зелені зони у деяких спальних районах на околицях Харкова, досі залишаються небезпечними через міни, розтяжки і різного роду вибухові предмети та нерозірвані боєприпаси. І все це може залишатися під листвою чи ґрунтом. Силовики, військові та надзвичайники закликають харків’ян утриматись від прогулянок та відвідин територій, що несуть потенційну небезпеку для життя та здоров’я людей. Оскільки ворог мінував Харків та Харківщину як дистанційно, так і вручну. Особливо варто бути обачними в тих районах, що перебували під ворожими обстрілами.

ВОЛОДИМИР ТИМОШКО НАЧАЛЬНИК ГУНП МВС УКРАЇНИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Минулого року, до приблизно вересня, до початку контрнаступу, росіяни періодично здійснювали дистанційне мінування в тому числі Харкова. Наприклад, дистанційне мінування було 602-го мікрорайону на виїзді в сторону Старого Салтова. Це точно – декілька разів це були протипіхотні міни, в тому числі протитанкові міни розкидувались. Це окраїна міста. Це те, що ми вилучали, те що ми знищували. Чи можемо ми 100% гарантувати, що не залишилось десь в траві мін – ми не можемо. Поки ця територія 100% не обстежена. Це територія Північної Салтівки: Бучми, Наталії Ужвій. Там постійно, на жаль, є, знаходимо вибухонебезпечні предмети, П’ятихатки, є район Лісопарку відповідно, Олексіївка, це райони,де ми не можемо гарантувати, що там не залишилось мін.

Особливо критична ситуація в області. Незважаючи на те, що сапери працюють щодня, мінна небезпека в регіоні дуже висока. Нещасні випадки, коли люди підриваються на міні, стаються дуже часто.

ОЛЕКСАНДР ВОЛОБУЄВ НАЧАЛЬНИК ГУ ДСНС УКРАЇНИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Після деокупації на території Харківської області вже сталося 137 випадків підриву цивільного населення внаслідок спрацювання вибухонебезпечних предметів. В результаті чого загинуло 24 особи та отримали поранення 113 чоловік.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

І головна проблема, що деякі міни сапери металошукачами просто не в змозі виявити. Мова про пластикові протипіхотні,- так звані «пелюстки» та танкові міни. Їх можна побачити лишень візуально.

ВОЛОДИМИР ТИМОШКО НАЧАЛЬНИК ГУНП МВС УКРАЇНИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Після зими багато з цих мін, що були розкидані дистанційно уже знаходяться не на поверхні, а під землею, а під травою. Тому їх просто побачити важко.

Наразі Харківщина – одна з найбільш замінованих в Україні, наголосили військові. Зараз розмінуванням області займаються більше 20 розрахунків – це понад півтори сотні фахових вибухотехніків та більше 50 одиниць спецтехніки. Незважаючи на те, що робота з розмінування ведеться у посиленому режимі, поки ж фахівці зайняті більше критичною інфраструктурою. Оскільки, кажуть в обласній військовій адміністрації, ворог її цілеспрямовано мінував. Найближчим часом до Харківщини прибуде додатковий пул саперів та піротехніків з інших регіонів України.

ОСТАННІ НОВИНИ