Минсоцполитики посчитало украинцев, которые работают за рубежом на постоянной основе

18.02.2020 14:00   -
Автор:
У Міністерстві соціальної політики порахували українців, які працюють за кордоном на постійній основі. Так в держоргані вважають, що за межами держави регулярно заробляють копійчину близько трьох з половиною мільйонів українців. А в окремий період – від 7 до 9 мільонів заробітчан. У той же час, за даними Державної служби статистики за 2015-2017 роки, кількість трудових мігрантів у віці від 15 до 70 років склало 1,3 мільона що на 10% більше, ніж за минулий період дослідження. На думку відомства, трудової міграції українців сприяють заходи європейських країн таких, як Польща, Чехія, Німеччина спростити процедуру працевлаштування професійних кадрів з України.
 
Зараз попитом користуються висококваліфіковані робітники (газосварщики, токарі, слюсарі високого розряду), а також фахівці в галузі фізичних, математичних, хімічних наук, ІТ-сфери, медичні працівники і т.д. 
 
У відомстві розповіли, що станом на початок літа 2019 було вже близько двох тисяч компаній, що мають ліцензію Міністерства соціальної політики на посередництво у працевлаштуванні громадян за кордоном. У 2018 вони знайшли роботу для більш ніж 97 000 українців. Проте є і інші дані про нелегальних заробітчан. Так у 2019 року в Польщі таких працювало не менше 13 тисяч. Це дані прикордонної служби.
 
За рік польські прикордонники здійснили понад 4 000 перевірок легальності працевлаштування і виявили, що 14,7 тисяч іноземців працювали незаконно. Українців найбільше серед порушників, на другому місці громадяни Грузії – 476, далі громадяни Молдови і Білорусі – 326 і 243. За даними прикордонної служби Польщі, в минулому році польський державний кордон перетнуло 10,4 млн громадян України.